България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Предизборната надпревара - с руски акцент, любов между България и Русия - няма!

Журналистът Иво Инджев и юристът Димо Господинов коментират битката за "Дондуков" 2 и забравения референдум пред Bulgaria ON AIR

28.09.2016 | 09:20 Редактор: Луиза Божинова
Предизборната надпревара - с руски акцент, любов между България и Русия - няма!

В тази предизборна кампания се говори с руски акцент. Това е основното посление, което всеки се чувства длъжен да направи, с изключение на кандидата на реформаторите. В същото време кандидатите се чувстват длъжни един по един да направят някакво изявление, което да бъде сигнал към българския избирател, който много обича Русия. Те вярват, че това е печеливша тактика, но това е голяма заблуда. Отдавна твърдя, че българите са разделени по остта Изток-Запад, а не ляво-дясно.

Това коментира журналистът Иво Инджев във връзка с битката за "Дондуков 2" в предаването "България сутрин."

"Няма такова нещо като взаимна любов между България и Русия. Там имат отношение към нас като към стока", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Според Инджев основната причина премиерът Бойко Борисов да не се кандидатира за президент е страхът му, че няма да завърши още един мандат.

"Не вярвам да има предсрочни избори, Борисов ще направи всичко възможно да си завърши мандата", настоя Инджев в ефир.

"До последно да криеш кой е кандидат за президент е израз на презрение към избирателите. Истината вероятно е много простичка - те нямат такъв кандидат. Това говори, че партията е собственост на един човек и само от неговата дума зависи какво ще се случи. Накрая ще се окаже, че през цялото време са ни лъгали", посочи той.

Инджев определи кандидатурата на бившия премиер Пламен Орешарски като кандидат-президентски контрапротест. Юристът Димо Господинов се съгласи с него.

"По този начин ще се постигне една мобилизация на хората, които застанаха срещу неговото правителство, и тази мобилизация ще отиде в посока ГЕРБ или Реформаторския блок. На фона на Орешарски мисля, че всякакви корупционни обвинения срещу друг кандидат биха бледнеели", коментира Господинов.

На въпрос дали е възможна изненада на президентските избори, Господинов каза, че е възможна на втори тур, защото на първи е много ниска избирателната активност.

"Голямото неизвестно е какво ще направят Патриотите. За мен РБ няма никакво съмнение, че ще подкрепи ГЕРБ", посочи той.

По отношение на позабравеното допитване до народа, вървящо с президентската битка, юристът каза, че партийната система няма интерес от това да се утвърди пряката демокрация.

По думите му партиите са ядката на представителната демокрация и задушаването на този референдум не е изненада.