България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози прогнозират: Ниска избирателна активност на президентския вот

Референдумът може да покачи малко интереса към тях, коментираха Димитър Димитров, Димитър Ганев и Стефан Манов

15.09.2016 | 10:00 Редактор: Ирина Георгиева
Политолози прогнозират: Ниска избирателна активност на президентския вот

Ниска избирателна активност на предстоящите президентски избори. Това прогнозираха социологът Димитър Димитров и политолозите Димитър Ганев и Стефан Манов в България сутрин.

Президентските избори винаги са били по-малко интересните отколкото парламентарните за широката публика по много причини. Една, от които е важният, но не толкова лесен за обяснение статут на президента и ролята му в политическия процес. Той не управлява бюджет, не строи пътища - важният политик е министър-председателят", обясни Ганев.

Отчасти и политическата класа, и в частност ГЕРБ, разчитат да има къса кампания и по-малко интерес, добави Ганев. Според него важният момент на тези избори е референдумът. 

Големите партии ще бойкотират този референдум, прогнозира и Димитър Димитров.

"Законът е направен така, че няма как в България да се проведе референдум с обвързващ характер. За да е един референдум валиден без той да минава през Парламента, на него трябва да са гласували повече, отколкото на последните парламентарни избори. Те по принцип са с най-висока избирателна активност и няма как дори да е с президентски или местни избори, той да бъде активен. Дори и да е с парламентарните, трябва да отбележим, че дори и един човек да гласува на парламентарните, но не гласува на референдума - автоматично той отново се връща в Парламента", обясни той.

Важно е и как се подават и дали въобще се подават бюлетини за референдум, посочи от своя страна Стефан Манов, който се включи на живо от Франция.

"ЦИК още не е излязла с решение по този въпрос - дали избирателят, когато влиза в избирателната секция - било то в страната или в чужбина - ще получава автоматично бюлетина за референдума, ще го питат дали желае, както има и трети вариант - да чакат избирателят сам да каже - "ще ми дадете ли бюлетина за референдума", посочи той.

След промените в Изборния кодекс през април-май и последвалите кръпки - юни, ние сме в много тежка ситуация, откъм правила за образуване на избирателни секции в чужбина, коментира още Манов.

"Моите очаквания са за едно, уви, драстично намаляване на избирателната активност на тези избори, обосновано от това, че откриването на избирателни секции вече няма да се осъществява автоматично според избирателната активност от предишните избори, а отново влизаме в цикъла на активната регистрация с поддаване на заверителни", обясни той.

Според Димитър Димитров няма да има изненади на първия тур на изборите, а въпросът е какво ще стане на балотажа. Той прогнозира, че на него ще се сблъскат ГЕРБ и БСП.

Целта на ДПС е да елиминира ДОСТ на тези избори, коментира той.