Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Красимир Янков: От ГЕРБ подготвят приватизиране на сектор "Сигурност"

Според него липсва ясна концепция за сектора

21.09.2016 | 21:18 Редактор: Ирина Георгиева
Красимир Янков: От ГЕРБ подготвят приватизиране на сектор

Частни интереси и приватизация, подобна на тази в "Енергетиката", се случват и в сектор "Сигурност". Управляващите от ГЕРБ подготвят приватизиране на сектора. Това мнение защити Красимир Янков от БСП в Денят ON AIR.

Според него липсва ясна концепция за сектора. 

"Управляващите в момента, в който стъпиха в кабинетите на властта веднага отрекоха предишната реформа и отново върнаха един ретрограден модел на структуриране на МВР. Доказателство за това е, че в рамките на две години три пъти променят Закона за МВР", коментира той.

Янков припомни още, че през този период се дадоха правомощия на "Митници", върнаха се на ДАНС, а сега ще се променя Закона за военна полиция.

"Какво правят страни с много богат опит и с аналитични звена, които създават предпоставки за тази концепция, гледайки в бъдещето как се развива. Сливат агенциите с единен команден център, за да имат обхват", посочи той и добави, че България не взима пример от тези страни.

Сега промените в Закона след дълъг дебат и реакцията на всички политически сили, синдикати, се сведоха до създаването на едно държавно предприятие, което е център за услуги, заяви Янков и допълни, че и там има недогледани неща.

Според него Румяна Бъчварова е една жена, която не е на мястото си. "Тя е вредна за системата, демотивира полицаите и МВР не работи според възможностите, които имаме."

По повод плащането за АЕЦ "Белене", Янков заяви, че от БСП днес не са участвали в заседанието.

"Имаме претенцията, че първо трябва да има решение на Парламента, което да отмени спирането на проекта "Белене". Това, което спестяват колегите от ГЕРБ е всъщност, че решението на Парламента е необходимо за тази нотификация от ЕК от гледна точка на държавна помощ, защото пари на данъкоплатеца се дават на търговско предприятие, което да изплати свое задължение, а НЕК има много задължения. Това е само част от задължението. Решението на съда е за 550 млн. евро, България с НЕК е осъдена да плаща за всяко забавяне 324 хил. лева на ден. Искам да го кажа по друг начин - на всеки 3 дни - по 1 млн. лева", пресметна той.

"В момента, понеже руските компании не искат да преговарят с правителството на Борисов и с назначените от него управници на държавните предприятия, преди да получат 2/3 от парите, които са присъдени в Арбитража, набързо управляващите вчера взема решение МС, днес се внася в НС да се платят 400 млн. евро, за да започнат разговорите. Тук е моментът да обърна внимание, че с Русия и държавните руски предприятия не може да се говори с начина, по който Борисов се опитва", добави Янков.

АЕЦ "Белене" е проект, който е напреднал, за който има съгласие за всички страни в Европа, има строително разрешение и 2012 г. Борисов го спря и никой не попита за икономическата логика, припомни още депутатът 

"Днес щяхме да имаме АЕЦ "Белене", защото договорът за строителство беше януари 2016 г. до ключ I Блок да бъде пуснат. Това е национално предателство, защото имаме традиции за изграждане на кадри", смята той.