България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще има ли втори лифт на Банско?

Владимир Каролев и Андрей Ралев в лют спор в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

08.03.2016 | 10:02 Редактор: Анисия Иванова
Ще има ли втори лифт на Банско?

Втори лифт на Банско трябва да има. Това категорично заяви икономистът Владимир Каролев в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR. Той влезе в лют спор с представителя на Зелените Андрей Ралев за концесията на Банско и нейната законност. "Няма проект за втора кабинка", опонира му Ралев.

Вчера концесията на Банско беше тема на продължилата три часа среща между министри, представители на държавни агенции, на концесионера и неправителствени организации. Консенсус обаче не беше постигнат.

От ДНСК увериха, че в ски зоната няма констатирани закононарушения. Природозащитниците обаче настояваха договорът да бъде развален. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева изрази притесненията си, че съществени неизпълнения на клаузите по договорите с концесионера много трудно могат да бъдат доказани и ако държавата прекрати взаимоотношенията, то хазната ще претърпи десетки милиона лева загуби.

Според междуведомствената комисия, направила анализа на концесионния договор, разумното решение е промяна на параметрите му, защото прекратяването би довело до сериозни финансови щети за държавата.

В ефира на телевизията Каролев неколкократно заяви, че Ралев лъже и че няма никакво законно основание за развалянето на концесионния договор за ски зоната в Банско.

Той обясни, че проверките на ДНСК не са открили нарушения.

Според Ралев първо трябва да се изчистят спорните въпроси около концесията на Банско.

„Разговорите продължават. Проблемът е, че държавата в продължение на няколко правителства работи за олигархията”, смята екологът. Той обвини Община Банско, че е променяла териториалния план за града, без да се съобразява с няколко закона. Община Банско не е установила незаконно строителство в обекта на концесията, но тя проверява сама себе си, защото е съдружник в "Юлен", смята Ралев.

Още по темата

"Поискали сме всички документи за строителството, които не се издават от министерството", каза още той. Плановете, които показват строителството, не са публични, обвини Ралев. Според нето целта е да се прикрият нарушенията.

Каролев му скочи, че позицията им "не е обществено мнение". "Всеки път като излъжете, ще ви прекъсвам", избухна той.

"Не знам защо се фокусираме само върху Банско. Има документ, в който се поставя зимният туризъм за приоритет. Вчера никой не взе отношение по него", допълни икономистът.

Опасенията на еколозите са беззаконие и липса на публичност. "Ние не се занимаваме с темата развитие на ски туризма", обясни Ралев и призна, че самият той е скиор и предпочита пистите около Чепеларе.

Каролев го реплекира, че машините за сняг на тези писти са незаконни и го попита защо досега за там не са подавали сигнал.

Икономистът е убеден, че природозащитниците искат неща, които не може да ги има и неща, които ще бъдат направени, само ако се промени планът за управление на Пирин.

"Искат неща, които ги няма в момента", обобщи Каролев.