Служител от еврейски произход в кабинета на Байдън напуска заради войната в Газа

Лили Грийнберг Кол работеше и в предизборния кабинет на президента

16.05.2024 | 19:55 Редактор: Беатрис Младжова
Служител от еврейски произход в кабинета на Байдън напуска заради войната в Газа

Служител на вътрешното министерство на САЩ стана първото политическо лице от еврейски произход, публично подало оставка в знак на протест срещу подкрепата на САЩ за Израел във войната в Газа, съобщи Асошиейтед прес.

Лили Грийнберг Кол, специален помощник на ръководителя на Вътрешното министерство Деб Холанд, обвини президента Джо Байдън, че използва евреите, за да оправдае американската политика по отношение на конфликта.

Кол работеше за предизборния щаб и на Байдън, и на вицепрезидента Камала Харис и е от дълго време активист и застъпник за Израел във Вашингтон, преди да влезе в правителството.

Тя е петият щатен служител на средно и висше равнище, оповестил публично оставката си в знак на протест срещу военната и дипломатическа подкрепа, оказвана от администрацията на Байдън за Израел по време на продължаващата вече седми месец война в Газа. Тя е и второто лице, назначено на политически принцип, което публично се оттегля от поста си, след като служител от министерството на образованието от палестински произход подаде оставка през януари, съобщи БТА.

Снимка: Pexels