САЩ постави временен кей, ще помага за доставките на хуманитарна помощ до Газа

Операцията ще започне бавно, за да се изпробва системата

16.05.2024 | 15:38 Редактор: Беатрис Младжова
САЩ постави временен кей, ще помага за доставките на хуманитарна помощ до Газа

Щатите предоставиха временен кей, чиято цел е да се достави спешна помощ на палестинските цивилни в Газа. Той акостира на плаж край обсадения анклав, съобщиха американските военни, цитирани от Sky News.

Централното командване на САЩ съобщи, че негови служители са закотвили кея около 7:40 часа местно време (съвпада с българското време), като част от мисията за доставяне на допълнителна хуманитарна помощ в Газа, където хиляди хора са изправени пред глад, тъй като от месеци не успяват да доставят достатъчно помощи.

"В рамките на тези усилия американски войски не са влизали в Газа. Очаква се камионите с хуманитарна помощ да започнат да се придвижват към брега през следващите дни. Организацията на обединените нации ще получи помощта и ще координира разпределянето ѝ в Газа", се посочва в публикация на X.

ООН обаче все още не е уточнила окончателно как ще участва в разпределението на помощта, след като тя слезе от кея. Според военните ръководители операцията ще започне бавно, за да се изпробва системата, като първоначалната цифра от около 90 камиона с помощ на ден се очаква бързо да нарасне до 150, предаде "Фокус".

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: архив БГНЕС