Огромни загуби за туризма, ако се прекрати концесията в Банско

Предвид потенциала, който имаме, е важно да намерим консенсус, подчерта Николина Ангелкова

07.03.2016 | 14:20 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

Ако договорът за концесия в Банско се прекрати, загубите за туризма биха били огромни. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на срещата в МОСВ за развитието на Банско, предаде Агенция "Фокус".

"Предвид потенциала, който имаме, е важно да намерим консенсус в днешния казус. Туризмът формира повече от 14% от БВП за страната", добави тя.

Още по темата

Министър Ангелкова смята, че в случая към евентуалните загуби трябва да бъдат включени и индиректните и косвените загуби, свързани с имиджа на страната не само като туристическа дестинация, а изобщо за икономическа стабилност.

Банско е определен на първо място по конкурентоспособност в цяла Европа, отбеляза министърът на туризма и добави, че това е трудно постижимо, ако няма последователни усилия. 

"Рекламата, която самият курорт прави през годините, допринася цялата страна да бъде разпознаваема като туристическа зимна дестинация. Според Европейската туристическа комисия България е поставена на 6-то място като предпочитана дестинация", коментира министър Ангелкова. 

Тя се надява да бъде изменен договорът за концесия.

"Ние по този начин ще можем да надградим това, което до момента е постигнато като имидж за страната и да не съсипваме създаденото до момента, където над 37% от заетите са пряко в сектора да не говорим за съпътстващите индустрии. Може да се формира доста по-голям процент. Цялото население на този район се препитава с туризма, като цяло със зимния такъв. Надявам се разумът днес да надделее", каза министър Ангелкова. 

Тя отчете, че в България има 32 писти и 110 лифта. 

"На 560 км територия ни се пада 1 км ски писта, а в Австрия на 100 км. Надявам се наистина разумът да надделее и да можем да надграждаме това, което имаме, а не да го разрушаваме", добави още тя. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Генчо
преди 8 години
Огромни загуби за туризма, ако се прекрати концесията в Банско - е много ясно, ще се прочуем като най- бавновзимащата решения държава и ако я прекратим, решенията ще са и грешни Сигнализирай за неуместен коментар