България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гражданският съвет - легитимен!

РБ нямаше да го има без Гражданската квота, заяви проф. Неделчев пред Bulgaria ON AIR

03.02.2016 | 14:53 Редактор: Ирина Георгиева
Гражданският съвет - легитимен!

Спекулативен е коментарът, че Гражданският съвет на РБ е нелегитимен, защото е изтекъл мандатът му. Това заяви проф. Михаил Неделчев от Гражданска квота в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Позицията ми е, че тези наши колеги и приятели вече няколко месеца блокират работата на Гражданския съвет. Те не присъстват на сбирките и разбира се по същество означава, че тези сбирки не са редовни. Коментарите са спекулативни, защото когато блокираш един орган след това много трудно може да кажеш, че той е нелегетимен, защото в крайна сметка ти си причината за тази негова нелегетивност." - поясни проф. Неделчев.

"Съставът на Гражданския съвет е с мандат една година. Изпълнителният съвет свиква съюзен конгрес не по-късно от първата половина на септември 2014 г", пише в Учредителното споразумение за създаване на политическия съюз РБ.

Още по темата

Това не се случи и блокирането на свикването на този конгрес беше предизвикано от хората, които днес оспорват легитимността му, уточни проф. Неделчев.

"На последната ни сбирка ние нямахме претенция, че сме се събрали целият граждански съвет. Сбирката беше неформална и беше обявена като консултативна среща на гражданите, които не са членове на съответните партии от РБ. Присъстваха около 17-18 колеги и на тази сбирка трябваше да формираме по тяхна молба становището на тези депутати, които са представители на Гражданската квота в парламентарната група на РБ. Това са 5 депутати. На сбирката в понеделник от петима присъстваха трима, тъй като двама от тях нямаха възможност", добави проф. Неделчев.

РБ нямаше да го има, ако не съществуваше Гражданският съвет, подчерта проф. Неделчев. По думите му РБ е създаден по техен призив. Първоначално Съветът работеше добре и в помощ на ръководителите в съответните партии, добави той.

"В един момент обаче се видя, че не се търпят компромисни решения и предложения. В крайна сметка това доведе до игнориране от тези партии, които държаха незабавно, веднага и на всяка цена да влязат във властта и да участват в нея." - допълни проф. Неделчев.

Според Гражданската квота оставката на проф. Тодор Танев е нечестна и не трябва да бъде заради един скандал, раздухан незнайно от къде и усилията му да бъдат омаскарени. Част от хора, които стоят под него не обясниха какво стои зад реформата, поясни проф. Неделчев.