Преподавател в УНСС: Студентите ни работят, не учат, с всяка година са все по-малко

"Държавната подкрепа е изключително важна", каза доц. Катя Михайлова

24.05.2024 | 20:56 Редактор: Искра Ангелова

Хората на духа са различни от хората на властта. За това, което прави властта на днешния ден, си носи отговорност. Хората на духа днес се чувстват страхотно, чувстват се на стъпка по-близо до Слънцето, до науката. А тя е на много висок пиедестал по света. Ако не беше на този пиедестал - нямаше да сме стигнали дотук. Единият стълб в човешкото развитие, другият стълб е духовността. Това каза социологът и преподавател в УНСС доц. Катя Михайлова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя подчерта, че вярата също е на пиедестал.

"Това е неотменимо и независимо от това какво казва властта. Тя винаги се е опитвала да сложи прът в колелото на науката и духовността. Има много такива примерни в българската история, но случвало ли се е, постигнато ли е - ако беше се случило, нямаше да го водим този разговор. И в този материален свят - как без средства", попита доц. Михайлова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ държавната подкрепа е изключително важна.

"Държавната подкрепа в единия от лостовете е средства - осигуряване на материална база, осигуряване на пари за изследвания, осигуряване на пари за заплати. На второ място държавната подкрепа се изразява в това държавата най-накрая наистина да постави като приоритет образованието и културата. В сегашното състояние на държавата не мога да кажа, че ги приоритизира. Отдавна сме в тази агония", подчерта социологът.

Доц. Катя Михайлова е на мнение, че властта у нас е разбрала, че трудно може да "оцелее" 4 години.

"Заради това цялото ѝ програмиране е за няколко месеца. Надявам се, че в тази кампания ще излязат умни партии, които ще заложат на образование и култура. Има действия, които ми подсказват, че това би се случило. Думите да се разминават с действията не е характерно само и единствено за политиците и властта. Характерно е и за тези, които управляват университети, изобщо за всички нас", поясни тя.

Преподавателят в УНСС отправи призив към бъдещите управляващи - да си помислят дали финансирането ще продължава да се случва на калпак.

"Ние имаме един голям и необясним разход на публичен бюджет - държавата плаща държавна поръчка, която фактически не се усвоява, защото студентите ни работят, те не идват да учат. Ние какво произвеждаме? Дипломи, които нямат съответното качествено съдържание. Студентите ни с всяка изминала година стават все по-малко, тогава какво трябва да направим? Трябва да дадем всичко от себе си, за да повдигнем качеството", категорична е тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа