България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да сбъднеш детската си мечта да станеш учител - как се печели уважението на учениците

Да бъдеш мъж, преподаващ по биология, е още по-впечатляващо, сподели Георги Милошев

24.05.2024 | 11:59 Редактор: Беатрис Младжова

В деня на българската азбука, просвета и култура и на светите братя Кирил и Методий трябва да отдадем заслуженото и на всички онези, които ни просвещават, а главната роля тук заемат учители.

"Това беше детската ми мечта. Винаги съм искал да бъда учител. Аз избрах пътя на науката, завърших молекулярна биология, но след това реших да осъществя мечтата си и да стана учител. Мотивацията на учениците се печели с уважение. Винаги съм се държал уважително. Никога не съм гледал отвисоко на учениците. Винаги съм гледал на нивото им. Биологията е дисциплина, която ти позволява да научаваш неща за човешкото тяло и не само. Това е показателно за привличане интереса на учениците", сподели учителят по биология Георги Милошев за "България сутрин".

За учителя празникът е изключително важен.

"Това е най-големият празник за учителите, за учениците. Виждам хората по улиците - личи си, че е празнично. Личи си по погледа, по поведението. Смятам, че 24 май наистина е един от най-големите празници, а в сферата на образованието е най-големият празник. Със сигурност има смисъл в него", коментира още Милошев пред Bulgaria ON AIR.

Той помага на учениците си да научат материала по най-различни и интересни начини.

"Изключително важно е да бъдеш различен. Да бъдеш мъж в сферата на образованието е впечатляващо за учениците. Да бъдеш мъж, преподаващ по биология, е още по-впечатляващо. Аз се стремя във всеки един от предметите си да показвам нещо различно. Вадя кашона с костите, който със сигурност предизвиква интерес. По този начин ги изпитвам. Бъркат в кашона и трябва да познаят костта. Нашият предмет е такъв, който позволява всеки час да им показвам нещо различно. Технологии безспорно използвам в часовете си. Те са постоянно с телефон в ръка", допълни Милошев.

Учителят е категоричен, че технологиите не са пречка в учебния процес, а помощ.

"Дори се опитвам да им давам задачи на телефоните. Тъй като те са винаги в ръцете им. Не е проблем, напротив, то помага. Мултимедийни продукти използваме. Когато изучаваме процеси на клетъчно равнище е много трудно ученик да го разбере, а когато се види в 3D вариант със сигурност е по-лесно за тях да разберат", посочи още събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа