България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ивана Чиновска и Силвия Алексиева - млад учител и млада поетеса, вдъхновяващи с примера си

За пътя на писането и вдъхновението

24.05.2024 | 11:01 Редактор: Беатрис Младжова

Днес повече от всякога имаме нужда от вдъхновяващи примери. Един от тях е Силвия Алексиева, носител на голямата награда от 27-ото издание на най-престижния литературен конкурс за млади автори "Петя Дубарова".

"24 май е един изключително важен ден, един голям празник. Нашата гимназия, Класическата гимназия, отбелязва този празник на 11 май пред паметника на Светите братя. Те са това, което ни вдъхновява - учениците и тези постижения, които постигат, наградите, които получават. Виждаме, че има накъде да вървим заедно и цели, които да следваме", сподели учителят Ивана Чиновска в студиото на "България сутрин".

А младата поетеса печели конкурса с творба, насочена към хората със специални потребности.

"За мен 24 май е станал един още по-специален ден именно заради традициите и начина, по който отбелязваме този ден. Има защо да ценим културата, образованието и да се развиваме в тази посока. Аз участвах с три стихотворения, но това, с което спечелих, беше на по-социална тематика. То няма заглавие. Тази свобода, която му дадох, дава място за интерпретация. Тематиката, на която наблегнах, е отношението на институциите към децата със специални потребности. В нашата страна на този етап не можем да кажем, че това е проблем, на който е намерено решение", коментира Силвия Алексиева за Bulgaria ON AIR.

За учителя е важна инспирацията в процеса на творене.

"Учениците имат нужда от свобода. Поне това е, което аз съм видяла в краткия си опит. Има една мисъл, че образованието не е просто да се напълни чаша, а да се запали свещ. Тук вдъхновението е много важно. Всичко, което тя е постигнала, е постигнала сама. Моята роля спира дотам да прочета текста и да кажа дали ми харесва, но никога не я критикувам. Тя има опита, ходила е на много конкурси", каза още Чиновска.

"Винаги литературата ми е харесвала. От семейство съм, в което се чете и ми е давано като пример. Авторите, които харесвам, се променят. Предимно са чуждестранни, но гледам да се обръщаме и към българските автори. Дори в момента имаме чудесни български автори, млади хора. Почитател съм на латиноамериканската култура. Харесвам класици като Ботев, Вазов, Яворов, от по-съвременните - Дамян Дамянов", добави Алексиева.

Интересите на учениците в литературата са всестранни, на мнение е Чиновска.

"Учениците са много различни. Не мога да обобщя. Повечето харесват чуждестранната литература. Има интереси към българската литература, но може би защото по-голямата част я приемат като задължителна, остава на заден план. Те трябва да знаят, че независимо дали е българска или чуждестранна, има общ език. Литературата им дава свобода", посочи тя.

Младата поетеса мечтае да издаде собствена стихосбирка. 

"Следващият конкурс, в който мисля да взема участие, е "Веселин Ханчев", където голямата награда е издаване на стихосбирка. Може да се каже, че ми е мечта", сподели Алексиева.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.