България няма да изпраща войски на фронта в Украйна

Министерството на отбраната реагира след изказването на президента Румен Радев

26.05.2024 | 18:40 Редактор: Тодор Петров

България няма да изпраща военни на фронта в Украйна. Това увериха от Министерството на отбраната след вчерашното изказване на държавния глава Румен Радев, който се обяви твърдо против подобни действия.

При срещата на 4 очи между Радев и унгарския му колега Тамаш Шуйок, държавните глави са обединиха около обща позиция.

"Ние общо заклеймяваме агресията на Русия и подкрепяме Украйна с хуманитарна помощ. Трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за нейното прекратяване. Това няма да стане с повече оръжия и изпращане на войски от страни членки на НАТО на територията на Украйна", заяви българският президент.

След изразената позиция на Радев, такава дойде и от Министерството на отбраната, които категорично отрекоха подобна информация с аргумент, че единствено Народното събрание може да вземе подобно решение. А служебният министър на отбраната определи информацията като част от хибридната война на Русия. 

"Не, нямаме намерение да изпращаме войски в Украйна, защото нашият парламент не е взел такова решение", подчерта ген. Атанас Запрянов. 

Той беше категоричен, че дезинформацията застрашава изграждането на капацитета на Българската армия.

Вижте повече в репортажа.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
Ако бях военен, никога нямаше да се подчинявам на подобни нищ** ва. Затова армията е подобно състояние. Защото се напълни с мижиту$$ки без капка достойнство, за които чест е не да пазят Родината, а да прислужват на чужденците. Отврат! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
Няма да изпрати, защото НАТО-ските прислуги ще гласуват изпращате, но никой няма да отиде, освен ако не е пълен ..... Сигнализирай за неуместен коментар