Поискахме от НАТО система за противокорабна защита в Черно море

В понеделник ще бъде приет общ документ на асамблеята

26.05.2024 | 14:55 Редактор: Тодор Петров
Поискахме от НАТО система за противокорабна защита в Черно море

Утре, 27 май, в страната ни трябва да пристигне генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Ние се нуждаем от брегова система за противокорабна защита и ако има държава, която би желала да разположи такава система, това би усилило нашата защита в Черно море", заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти. 

По-рано по време на заседанието на Комисията по сигурност и отбрана към НАТО той на няколко пъти поиска алиансът да инвестира в укрепването на Източния фланг, част от който е България.

В понеделник ще бъде приет и общ документ на асамблеята, в която членуват 32-те съюзнически държави. С документа Алиансът ще отиде на срещата на върха през юли във Вашингтон. Поводът София да приеме заседанието на парламентарната асамблея е 20-годишнината от членството на България в НАТО.

"Ние имаме приложение на конвенцията от Монтрьо и алиансът не участва с кораби в Черно море. Стана дума вече, че в противоминната операция, която провеждаме с Турция и Румъния, сме поканили определени способности и екипи от НАТО да участват", коментира министърът.

Запрянов напомни, че Турция се притеснява, че присъствие на кораби от държави извън Черноморския регион може да ескалира конфликта и ние уважаваме това решение, но не можем да си позволим да не се грижим за морската безопасност.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
Кой поиска ? Българите нищо не са поискали. Посолството поиска и ****** веднага коленичат. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
КОЙ
преди 3 седмици
А къде са самольотите ни, за по 200 милиона долара бройката? Къде са бронираните машини, които уж щяхме тук да произвеждаме и поддържаме? Къде са внезапно "дефектиралите" ни ракети С-300? Къде са "модернизираните" ни танкове, които вече и за парада на 6 май не стават? КОЙ съсипа армията ни за тези 20 години? Сигнализирай за неуместен коментар