България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Министър Ангелкова: Очаква ни труден летен туристически сезон

Спадът на руски и украински турсити е едно от предизвикателствата пред туристическия бранш у нас

20.03.2015 | 11:38 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Ангелкова: Очаква ни труден летен туристически сезон

Очаква ни труден летен туристически сезон, изпълнен с много предизвикателства заради спада на руски и украински туристи, прогнозира министърът на туризма Николина Ангелкова в Сутрешния блок на България Он Ер. Тя обаче не се ангажира с конкретна цифра с колко ще намалеят посещенията на туристи от Русия и Украйна.  По думите й обаче министерството ще се фокусира върху предлагането, но не към всички, а към определени групи хора.

"Да предлагаме тези продукти на тези държави и таргет туристи, които се търсят. Какво имам предвид? Основният ни фокус да е върху балнео и санитарно-оздравителните комплекси и спа се търсят от групите 50+ и от австрийски, немски, скандинавски туристи, където забелязваме ръст на интереса." - обясни министър Ангелкова.

Нашите компенсиращи пазари са Германия (+5%), Великобритания, коментира министърът на туризма. Тя допълни, че че между 12 и 14% от БВП у нас се дължат на туризма, а приходите от сектора са около 6 млрд. лева годишно.

"Нужно е всички да обединим сили и да работим за промотирането на България като целогодишна дестинация, така и за качеството на продукта. В икономиката, секторът на туризма е третият, който генерира най-много приходи и създава работни места." - подчерта министър Ангелкова.

Министърът на туризма подчерта, че няма риск за зимния сезон, след бедствените положения в някои части на страната. По думите й междинните данни за декември до средата на февруари дават основание да се смята, че сезонът ще е успешен. С 10% е ръстът тази година спрямо миналата, който се дължи на гостите ни от Турция, коментира тя.

от тази гледна точка, че до момента има 10% ръст в сравнение със същия период на 2014г. Със сигурност основният ръст идва от Турция.

"Това е така заради навременната мярка, която заедно с министъра на външните работи предприехме за облекчаване на визовите процедури. 40% е ръстът на турски граждани за януари месец във всичките ни зимни курорти общо. Със сигурност продължаваме да разчитаме и традиционно на гостите ни от всички наши други съседи Гърция, Румъния, Сърбия, Израел, от Великобритания, Германия. Продължават да идват и туристи от Русия и Украйна, въпреки сложната икономическа и геополитическа ситуация, в която се намират." - коментира министър Ангелкова.

Чуйте коментара на министър Николина Ангелкова за развитието на туризма в следващия видео материал: