България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Динков: Черноморският регион е във фокуса на световните лидери

България е значим фактор в съвременните международни отношения

15.01.2015 | 12:17 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Динков: Черноморският регион е във фокуса на световните лидери

Посещението на високопоставени световни лидери у нас може да създаде впечатлението, че България е значим фактор в съвременните международни отношения. Това коментира проф. Динко Динков, преподавател в УНСС в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него тези посещения са изключително полезни за страната ни, защото по този начин можем да заемем по-добра позиция в сложната геополитическа ситуация. България трябва да бъде подготвена за разговори на Черноморския регион, където се кръстосват интереси на много световни сили, смята проф. Динков.

Най-вероятните теми за разговор между световните лидери ще бъдат Трансатлантическо партньорство между ЕС и САЩ, Черноморският регион и енергийните проблеми на България, смята проф. Динков. Според него България трябва да се подготви и за разговори за бъдещето на Черноморския регион, който вече започва да представлява интерес за САЩ. 

"На фона на отдалечаването на САЩ от концепцията, че ти биха могли да бъдат въвлечени в повече една нова война, а засега те с изправени в две отделни кризи - едната в Средния изток, а другата е в Украйна. Вече се проправя някак път, едно разбиране, че трябва да се свържат тези две кризи от интересите на САЩ и като, че ли Черно море е пресечната точка, фокусът и мисля, че ние трябва да сме готови за едно ново отношение на глобалните сили към черноморския район, където се кръстосват много интереси." - подчерта проф. Динков.

Според Динков, България трябва да изтъргува умело интересът на САЩ към черноморския ни регион – с облекчаване или премахване на визовия режим, или с енергийните ресурси в района. 

Чуйте: