България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Минчо Спасов: Бъдещите реформи в МВР ще облекчат много държавния бюджет

Вътрешният министър имаше смелостта, да каже какви са проблемите в системата, смята експертът

13.01.2015 | 11:34 Редактор: Ирина Георгиева

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков има смелостта да каже какви са проблемите в системата, но не е ясно дали има куража и политическата воля да приложи реформите по време на управленския си мандат. Това коментира експертът по сигурността Минчо Спасов в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи около 95% от средствата, предназначени за МВР отиват за заплати, осигуровки и вноски на служители, от които голяма част не са реално полицаи.

"За първи път човек от ръководството на МВР имаше смелостта да каже това, което обществото вече знае, а именно, че така наречените "чантаджии в МВР" изяждат бюджета в министерството. За пръв път министър Вучков имаше смелостта да признае, че МВР е една кастова структура, наследена от социализма, която привилегиите на полицаи и пожарникари даваха място в обществото, което е по-различно от на нас останалите хора. Сега беше поставен този въпрос на масата за това, че тези които работят на тежките условия - полицаите на улицата и тези на границата трябва да се ползват от такива привилегии, каквито са компенсацията за техния по-тежък труд, но тези които са на бюрата с чантите и химикалите, с телефоните няма резон да бъдат по-различни от останалите държавни служители." - смята Спасов.

Ако тези реформи бъдат приети, то те ще облекчат много държавния бюджет, смята експертът. Според него обаче не е правилно решението, тази реформа да важи само за служителите, които тепърва ще постъпват на работа. Дискусионен въпрос е и за оставането на привилегиите на пожарникарите, смята Спасов.

"В голяма част от държавите, пожарната е една доброволна дейност. Вярно е, че има ситуации 1 на 1000, когато пожарникарят работи и е изложен на риск. Тогава много по-евтино и по-ефективно за изложения на риск пожарникар е да си ползва механизма на застраховането - животозастраховането, застраховане за злополука, когато той и семейството му ще получат десетократно и стократно по-големи обещетения и компенсации, отколкото сегашния механизъм, при който всички пожарникари са полицаи. Аз не виждам защо един пожарникар трябва да бъде приравняван на полицай, да има пистолет, да ползва 20-те заплати, след като това е един човек, който има и цивилна специалност за разлика от полицаите - мисля, че излизат ВиК специалисти." - отбеляза Спасов.

Чуйте: