По-малко привилегии за администрацията в МВР

Повече полиция в градовете

22.12.2014 | 14:22 Редактор: Ирина Георгиева
По-малко привилегии за администрацията в МВР

Администрацията в МВР вече няма да работи в условията на първа категория труд, а според Закона за държавния служител. Тази реформа е обсъдил на 22 декември кабинетът по предложение на вътрешния министър Веселин Вучков, предаде Investor.bg. Промяната ще засегне счетоводителите, юрисконсултите, служителите по международната дейност и др.

"Ако сме реформаторско мнозинство, трябва да правим реформи. Отстъпки няма да има.“ - коментира пред журналисти Вучков след заседанието.

Част от планираната реформа беше представена миналата седмица в парламента. Вътрешният министър поясни, че на 12 януари ще бъде представена пътна карта на реформата, която ще бъде извършена до лятото на 2015 г.

Освен това ще има известно редуциране на административния апарат от една трета до една втора, планира се да има и повече униформена полиция в населените места. 

Обмисля се и уеднаквяване на условията за работа в  МВР, ДАНС, ДАТО и разузнавателните служби, за да не се подклажда непрекъснато напрежение между служителите, каза Вучков.

"Полицаите и пожарникарите ще продължат да са държавни служители по Закона за МВР, но това е специфична държавна служба, съпроводена с ред бонуси. Така трябва да бъде. Останалата част – администрацията, която се подчинява на същия режим, трябва да излезе от него." - разясни той.

Министърът неколкократно посочи, че няма нова информация за изчезналия бивш шеф на ДАНС Петко Сертов. 

"Има нови потвърждения от видеокамери за посоката, в която е пътувал. Бил е сам в автомобила. С най-висока степен на сигурност може да се каже, че на 5-ти декември в 18.31 ч. е напуснал България в посока Гърция, управлявайки моторното превозно средство, което обичайно е ползвал." - съобщи министър Вучков.

От гръцка страна засега нямало потвърждение Сертов да е засичан с камери, въпреки че е било потърсено съдействие „на най-високо ниво“, заяви министърът.

В началото на 2015г. ще бъдат предложени законови промени, свързани с утилизацията на боеприпаси, каза още Вучков. 

"Темата за обезвреждане на боеприпаси трябва да се подчинява на нови принципни отношения, а не както сега." - заяви министърът.  

/Снимка: Архив/