България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Димитър Иванов: Газта към България да продължи да минава през Украйна

Новината за спирането на Южен поток е добра за България, но не и за правителството

11.12.2014 | 10:09 Редактор: Ирина Георгиева
Димитър Иванов: Газта към България да продължи да минава през Украйна

Новината за спирането на проекта "Южен поток" е добра за България, но не и за правителството. Това коментира енергийният експерт Димитър Иванов в Сутрешния блок на България Он Ер. Той е категоричен, че управляващите трябва да се борят за това да се продължат българските доставки по трасето в Украйна.

"Южен поток е един проект, който е изцяло политически и зависи от политическото развитие на общата ситуация в региона и в света. Идеята да се заобиколи Украйна е недоверието на Русия към нея, което се зароди още след оранжевата революция преди 10 години. И трябваше да се заобиколи от север през Германия - най-големият консуматор на газ в Европа, респективно на руски и от юг - през Южен поток в посока централна Европа - Италия, вторият най-голям консуматор на руски газ и Турция, разбира се, която си е традиционно голям консуматор." - обясни Иванов.

Спирането на проекта "Южен поток" е в следствие на политическата и икономическа ситуация през 2014г. - военни действия, санкции, остро недоверие между Русия и Запада, коментира Иванов. След тези събития стана ясно, че заобикалянето на Украйна вече няма да бъде приветствано от Запада, обясни експертът. Според него Русия трябва да прецени, с цялостната картина на енергийния пазар, дали ще продължи да се държи потенциално партньорски, което не се вижда в политика й или ще продължи да използва газта като политически инструмент.

"Този коридор на Южен поток или тази тръба, която трябваше да свърже Варна с Будапеща, след това с Австрия, Баумгартен и евентуално Италия, трябваше да създаде един политически коридор на влияние на Русия. С дължина около 1000-1500 км до Будапеща. Знаем каква е политиката на сръбското правителство - колебаеща се между Изтока и Запада, Европа и Русия, със симпатии към Русия." - отбеляза Иванов. 

Приказките за Южен поток, че ще ни създаде проблеми и ще ни лиши от пари, са несъстоятелни, категоричен е експертът. Според него изходът, който говори за омиротворяване на ситуацията и ясни доказателства за добри намерения, е да се продължи старата схема на доставки през Украйна.

"Днеска украинското правителство представя програмата си. Преди месеци имаше оставка на Яценюк. Големи дебати в парламента. Защото Украйна иска това: нейните газопроводи да минат под протекцията на западните компании, които да гарантират технологичното им състояние и инвестиции, а същевременно да се представя с илюзията, че Украйна крадяла руския газ и за това руснаците са недоволни. Ако Русия иска да продава руски газ, за който се говори колко ни е нужен и как не можем да живеем без него, ще го продава на руско-украинската граница. Ние ще си плащаме транзита на Украйна, Румъния, а Турция респективно ще плаща на Украйна." - подчерта Иванов.

Ролята на България е ключова, а правителството ни дава лоши сигнали, смята експерта. Според него предложението на Бойко Борисов за газов хъб - ЕК да купува газ на входа на Южен поток и да го разпределя на другите европейски страни - е в контекста на това, което искат руснаците - да заобиколят Украйна. 

Чуйте: