Томислав Дончев: България иска бърз отговор за бъдещето на „Южен поток”

Енергийният министър или премиерът би следвало да се свържат с колегите си в Русия и да обсъдят въпроса, коментира Ивайло Калфин

09.12.2014 | 21:12 Редактор: Мариета Иванова
Томислав Дончев: България иска бърз отговор за бъдещето на „Южен поток”

България настоява за бърз отговор за бъдещето на проекта „Южен поток”, коментира в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той посочи, че такъв отговор не е бил получен на състоялата се днес- 9 декември, среща на министрите от страните, свързани с проекта в Брюксел. По думите на Дончев, ако за другите държави, включени в проекта, въпросът за бъдещето на „Южен поток” в абстрактен, „то за нас е конкретен- не само, защото сме в началото на трасето”, а защото сме свързани с подготвителните процедури. Той допълни, че с издаването на съответните разрешителни са ангажираните много институции, като Министерствата на регионалното развитие, на транспорта, на земеделието, околната среда, културата, които по думите му „не могат да реагират на политически послания от различни части на света”.

На срещата в Брюксел по настояване на България е обсъдено и изграждането на газовите връзки  на България със съседни страни, стана ясно от думите на Дончев. Той допълни, че е много голяма вероятността страната ни да получи финансиране по тази линия.

Дончев посочи, че еврокомисарят по енергетиката-- Марош Шевчович, е натоварен в близките седмици, най-късно през януари следващата година, да започне преговори с Русия по въпроса с бъдещето на „Южен поток”, припомняйки, че България е делегирала правото на ЕК да води от нейна страна преговори по темата.

Вицепремиерът посочи още, че ще бъде създадена специална работна група, чийто състав ще бъде изяснен в следващите дни, която да се занимава с въпросите, свързани с „Южен поток”.

Дончев съобщи, че на срещата в Брюксел е заявена една голяма ангажираност от страната на ЕК с въпроса. – „Нашето настояване е да се вземе решение бързо. Нямаме възможност да чакаме още половин година да се прави анализ”, посочи още той.

По думите му изказването на Путин, че „Южен поток” да бъде насочен към Турция не бива да се приема за алтернатива- „доколкото всички страни, които сега получават газ ще бъдат снабдявани отново от Русия, като трасето ще минава през още една страна-нечленка на ЕС”. Той посочи, че в тази връзка се повдига въпросът за спазването на законодателството на ЕС от ангажираните с проекта страни.

Темата за „Южен поток” коментира в предаването Денят On Air и вицепремиерът по социалната политика Ивайло Калфин с думите: „Малко съм притеснен, че чакаме ЕС да ни реши проблемите”. По думите му енергийният министър или премиерът би следвало да се свържат с Русия и да обсъдят въпроса по проекта, вместо да се чака официално известие. В тази връзка той посочи, че Путин вече установи връзка по въпроса  с колегите си от Събрия.

„В ЕС няма обща енергийна политика  и Енергиен съюз, за да се водят преговорите от една страна. Има подписани двустранни споразумения и те са подписани от България”, коментира още Калфин.

Той посочи още, че Европа внася 40% от газта си от Русия, като прогнозата е това да се увеличи. В този смисъл остава въпросът – „ние откъде ще внасяме газ. Вариантите са от Турция и Украйна.  Мисля, че минаването на руския газ през Турция е в най- лошия вариант за Европа. Бих предпочел да внасяме от Украйна, която е транзитна страна за разлика от Турция,” коментира Калфин.
По думите му Русия има интерес от европейския пазар, който е скъп и динамичен.Той допълни, че няма как за два дни газовите доставки от Москва да бъдат обърнати към Китай. Що се отнася до насочването им към Турция, той коментира, че остава въпросът с финансирането, което в момента не достигна, както и с трасето. При този вариант, по думите му, ако България разчита на газовите връзки със съседните страни, губи статута на транзитна страна и ще внася газ само за собствените си нужди.

Калфин посочи още, че проблемът с „Южен поток” у нас е свързан с „това, че прекалено много хора искаха да забогатеят за негова сметка, но това не означава, че ако е направен добре, няма да е добър за България”.