България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Димитър Иванов: Цената на тока няма да се качи, ако се либерализира регулираният енергиен пазар

НЕК трябва да изчезне, подчерта енергийният експерт

15.10.2014 | 10:36 Редактор: Ирина Георгиева
Димитър Иванов: Цената на тока няма да се качи, ако се либерализира регулираният енергиен пазар

Нужно е да се либерализира регулираният енергиен пазар и  да регулират цените между ЕРП-тата и крайни клиенти за бита за известен период от време, за да няма злоупотреби. Тази позиция заяви енергийният експерт Димитър Иванов в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него държавата трябва действително да повиши качеството и ефективността на държавното управление върху държавните компании. 

"Моята прогноза, както и на кръг експерти е, че ако се либерализира регулираният пазар не само, че цената на тока няма да се качва, а има и възможност тя да се свали, защото там има много евтини компоненти. Те просто трябва да дойдат до потребителите." - обясни Иванов.

Според Иванов няма я политическата воля да се решат проблемите в сектора. По негови думи в предизборните дебати не се е чуло нищо ясно и категорично по поставените въпроси.

"За Южен поток е очевидно, че европейската позиция ще бъде водеща. Независимо какво си приказват българските партии и лидери. Има едни европейски политики. Ние сме европейци, когато ни харесва нещо и в следващия момент, когато не ни изнася много на интересите - преставаме да бъдем европейци и спираме да ги слушаме. Това няма как да стане вече и по отношение на тока, защото очевидно основният проблем, който буди социално и политическо напрежение и недоверие е това как се формира цената на тока. Какви са играчите? Сега внушава се от различни политици и експертни фигури в последно време, че той няма как да не се вдига. Той ще се вдига, защото едва ли не, било така по Божията воля. Това не е така." - коментира Иванов.

Основната причина за повишаването на цените на тока е система, в която НЕК купува от всички скъпи производители, формира висока цена и продава, смята Иванов.

"Говоря за регулирания пазар, който е някъде около 55% -60% за вътрешния пазар и там са битовите потребители и малките предприятия." - добави Иванов.

НЕК трябва да изчезне, подчерта енергийният експерт. По негови думи това може да стане по начина, по който се либерализира пазара.

"В смисъл ЕРП-тата трябва да могат да купуват на един свободен пазар от всички производители. Тъй като очевидно влиянието на ВЕИ-тата и дългосрочните договори на американските централи имат неблагоприятен ефект и когато се либерализира пазарът и НЕК не купува от всички да прави микс и да го продава на всички, то тогава ЕРП-тата ще могат да купуват, от когото поискат." - обясни Иванов.