OneWeb обяви 500 млн долара инвестиции и договори за изстрелване на сателити

Грег Уайлър, главният изпълнителен директор на OneWeb Systems Inc показа мрежата в Лондон

26.06.2015 | 12:00
OneWeb обяви 500 млн долара инвестиции и договори за изстрелване на сателити

OneWeb обяви мащабни инвестиции и твърди договори за изстрелване на сателити в околоземна орбита, съобщава Bloomberg.

Грег Уайлър, главният изпълнителен директор на OneWeb Systems Inc. Представи новата самелитна мрежа в Лондон на 25 юни 2015.

Уайлър представи за пръв път плановете на OneWeb през януари, като каза, че неговата компания ще обгради планетата с около 700 сателита до 2019. Тези сателити ще бъдат на ниска орбита около Земята, което ще им позволи да предоставят интернет със скорост, конкурентна на оптичните кабели.

Ползите от такава технология са следните: милиарди хора без достъп до оптичен кабел ще могат да получават за пръв път високоскоростен интернет достъп; полицията и други държавни агенции ще получат бързи мрежи при извънредни ситуации и светът всъщност ще получи бекъп интернет услуги. Доста скъпи.

Уайлър, предприемач, който се занимава с интернет и сателитни комуникации вече е привлякъл производителя на чипове Qualcomm и Virgin Group на Ричард Брансън. В четвъртък, 25 юни той обяви, че Airbus, Coca-Cola, Bharti Enterprises, Grupo Salinas и Intelsat като инвеститори, както и първи етап на инвестиции от 500 милиона долара.

Финансирането изглежда малко, сравнено с другото съобщение на OneWeb. Компанията подписа сделка с европейската група Arianespace за най-малко 21 старта от 2017 до 2019 с опция за още осем. Поради големия брой полети OneWeb ще трябва да разчита на ракетни площадки по целия свят, от Френска Гвиана до Байконур.

Стартовете обаче няма да са достатъчни за изстрелване на всички сателити на OneWeb в космоса. Затова компанията подписа още един договор – с Virgin Atlantic на Брансън за 39 старта с експерименталната LauncherOne. Споразумението се коментира като голямо приключение за Virgin Atlantic и за OneWeb.

Участието на Intelsat като инвеститор е от критично значение за OneWeb. Сателитните услуги на компанията ще покриват по-голямата част от планетата, но не и около екватора. Intelsat вече оперира такива сателити, които предоставят услуги – макар и по-бавни от тези, които OneWeb предлага – по екватора. O3b Networks, друга компания, на която Уайлър е съосновател, също има мрежа от сателити, предоставящи високоскоростен интернет достъп до екваториалните области и не е трудно да си представим партньорство с OneWeb.

Договорите за финансиране и старт допълват усилията на OneWeb, които положи да сключи сделка с Airbus за построяване на сателитите.

„Заедно с нашите ангажирани и визионерски акционери имаме ключовите елементи: регулаторни, технологични, стартови, сателитни и търговски оператори в над 50 страни и територии“, каза Уайлър в изявление. „Ангажираме се да решим един от най-големите проблеми в света – осигуряване на достъпен широколентов достъп за всеки“.