Успешен тест върху маймуни на кандидат-ваксина против ебола

07.09.2014 | 23:32
Успешен тест върху маймуни на кандидат-ваксина против ебола

Кандидат-ваксината на GlaxoSmithKline срещу ебола бе тествана успешно на маймуни, които оживяха пет седмици след заразяване със смъртоносния вирус, съобщава Bloomberg, цитирайки сп. Nature Magazine от 7 септември.

Съобщението позволява серумът да започне да се тества върху хора.

На 5 септември СЗО съобщи, че превантивни мерки за медицинския персонал може да са на разположение още от октомври.

Тестовете, които започнаха над доброволци ще определят доколко е безопасна ваксината и дали може да създаде силна имунна реакция у хората, за да могат да се преборят с болестта.

Всички животни, на които е била инжектирана ваксината са оцелели, а тези, които не са получили това лечение, са починали.

Британската фармацевтична компания съобщи в края на август, че се включва към безпрецедентния международен консорциум с американския NIH, създаден с цел ускоряване на сътрудничеството за тестовете на ваксина срещу ебола.

Компанията уточнява, че серията тестове ще бъде проведена със здрави доброволци от Великобритания, Гамбия и Мали от септември.

2,8 млн паунда бяха предоставени от Wellcome Trust, Medical Research Council и британската агенция за международно развитие /DFID/ за екипа, воден от проф. Ейдриън Хил от Jenner Institute на Оксфордския университет за започване на тестове, наред с опитите в САЩ, провеждани от Института по инфекциозни болести NIAID, част от Националните институти по здравеопазване /NIH/.

Около 10 други медикаменти също са в процес на изпитание за лечение на ебола.

Zmapp на Mapp Biopharmaceutical Inc. бе даван на двамата американци, заразени с ебола.

Inserm, френският национален институт по здравеопазване преговаря с властите от Гвинея за тестове върху хора на медикаменти от Fujifilm Holdings Corp. и Tekmira Pharmaceuticals Corp.

В края на август Япония е получила запитване от някои страни за лекарството против грип favipiravir, или както е познато с кода си, T-705.

Японската компания Fujifilm Holdings Corp и американският й партньор MediVector започнаха преговори с американската Агенция по храните и лекарствата за разширяване на използването на противогрипния препарат и срещу вируса на ебола.

На 5 септември трети американски мисионер, заразен с ебола бе приет в Nebraska Medical Center в Омаха за лечение, след като бе транспортиран от Западна Африка.

51-годишният д-р Рик Сакра от Бостън се заразил с ебола при работа в болницата в Либерия, където бил изпратен от християнската група SIM USA, базирана в Северна Каролина. Д-р Сакра работел в болницата ELWA в Монровия, съобщава Ройтерс.

Според д-р Ерве Раул, директор изследвания във френския институт Inserm голямата изненада при новата епидемия от ебола през 2014 е бил районът на разпространение.

В интервюто си за в. Monde от юли 2014 д-р Раул казва, че ебола е била откривана досега в Централна Африка, и по-специално в ДР Конго, Уганда, Габон.

„Сега можем за започнем да мислим, че еболата от години е била в гвинейската джунгла. Кога е била пренесена? Как? Не знаем“, признава Ерве Раул.

Графика: сп. Nature Magazine