Темпът на разпространение на ебола изпреварва усилията за превенция и лечение

03.09.2014 | 11:31 Редактор: Ирина Георгиева
Темпът на разпространение на ебола изпреварва усилията за превенция и лечение

Темпът на разпространение на вируса ебола изпреварва усилията за превенция и лечение. Това обявиха ООН и Световната здравна организация. Главните координатори на реакцията срещу епидемията алармираха, че колкото повече изостават в ограничаването на епидемията, толкова по-трудно ще успеят да я спрат и да установят контрол над нея.

Генералният директор на СЗО д-р Маргарет Чан обяви, че епидемията от ебола, на която сме свидетели днес е най-голямата от 40 години. Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлиха 3500, а жертвите доближават 1600. СЗО организира специален форум в четвъртък и петък в Женева, на който да бъдат съгласувани мерки за подготовка на масово производство на ваксини и експериментални медикаменти.

"Засега имаме две или три потенциални ваксини. Казах вече няколко пъти – важно е за научните среди да работят заедно и в тясна координация да се справим с безпрецедентната ситуация." - заяви д-р Маргарет Чан, генерален директор на СЗО.

От американския център за Контрол на болестите също алармираха, че времевият прозорец, в който епидемията може да бъде овладяна бързо се затваря. Придвижването на ресурси и медицински служители към засегнатите държави все още става бавно и трудно, заради ограниченията на полетите и контрола на границите.

В същото време рестрикциите за движението на хора и установяването на зони с карантина доведе до масова паника, щурмуване на магазините, вдигане на цените и недостиг на хранителни продукти.

В анкетата на Bulgaria On Air тази седмица ви питаме-  Страхувате ли се от епидемия от ебола в България? Споделете мнението си на страницата ни във Facebook.