СЗО: Жертвите на eбола може да се увеличат 6-7 пъти

Лекари без граници призоваха за съгласувани международни усилия

30.08.2014 | 09:08 Редактор: Ирина Георгиева
СЗО: Жертвите на eбола може да се увеличат 6-7 пъти

Броят на жертвите от смъртоносния вирус ебола може да се увеличи 6-7 пъти в следващите месеци, алармира Световната здравна организация. Междувременно от Лекари без граници призоваха за съгласувани международни усилия, за да бъде поставена под контрол епидемията в Западна Африка.

Лекари без граници призоваха най-големите европейски държави и САЩ да бъдат активно включени и да сътрудничат на правителствата в Западна Африка с цел да се контролира влошената ситуация. Сегашните усилия не са достатъчни, подчертават от организацията.

Съветът за сигурност на ООН също трябва да изиграе важна роля в овладяването на тази епидемия, подчерта директорът на организацията. Ако затваряме границите, спрем международните полети, със сигурност в близките дни или максимум една седмица ще наблюдаваме на терен социални безредици, икономически сътресения, политически сътресения. Това е реалността, коментират от Лекари без граници.

Междувременно генетични изследвания на някои от най-ранните случаи на eбола в Сиера Леоне разкриват над 300 генетични промени във вируса при предаването му от човек на човек. Според специалисти  измененията могат да осуетят ефективността на диагностичните тестове и разработваните експериментални лечения.

До момента жертвите на вируса eбола са над 1500, а заразените наброяват 3000. В Сенегал беше установен първи случай на заразяване с ебола. Така държавите от Западна Африка вече са пет. Специалистите обаче дават и надежда. Съоснователят на експерименталната ваксина професор Питър Пайът заяви, че лекарството има успех, което дава надежда да се открие лек за вируса. Той допълни, че независимо от добрите резултати, които дава препаратът, неговата ефикасност все още предстои да бъде потвърдена.

"Не можем да разчитаме в медицината само на един или двама пациенти, които са се излекували. Необходими са по-задълбочени анализи", коментира професор Пайът.