Glaxo започва да тества ваксина срещу ебола

28.08.2014 | 15:24
Glaxo започва да тества ваксина срещу ебола

Американските учени започват от следващата седмица да записват пациенти за клинични тестове на експерименталната ваксина на GlaxoSmithKline Plc срещу ебола.

 

Американският National Institutes of Health’s Vaccine Research Center е получил одобрение от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ, /Food and Drug Administration/, за започване на първа фаза опити, съобщи Майкъл Курила, директор на офиса за биозащита /Office of Biodefense, Research Resources and Translational Research/ по телефона за Bloomberg.

Първа фаза е първият тест на лекарство или ваксина на човек с цел установяване доколко е безопасна и дали ефектът от нея е същия, както теста върху животни.

 

Още по темата

Епидемията от ебола отне живота на 1552 души от четири страни и може скоро да причини още смърт, повече от всички предишни епидемии взети заедно.

NIH и Glaxo заедно разработват експерименталната ваксина, която не съдържа никакъв вирус на ебола.

Здравните власти обсъждат дали да дадат ваксината на хора в риск в Западна Африка, каза още Курила.

 

Вирусът на ебола предизвиква силни кръвоизливи у човека и приматите, което може да доведе до изпадане в шок, обилно кървене, отказ на много органи да функционират, и смърт.

От първата му поява през 1976 в два едновременни случая в Судан и Заир /сега Демократична република Конго/, вирусът на ебола е заразил около 1800 души и отнел живота на близо 1300 от тях.

Според СЗО, заразяването с ебола има фатален край в 90% от случаите.

Няма лицензирано лекарство или ваксина срещу ебола.

Долната схема на Bloomberg включва данни за потвърдените случаи на ебола, по години, до 25 август 2014.