7 неочаквани знака, че ставате за предприемач

Всеки четвърти от 10 изпълнителни директори е интроверт, сочат проучвания

23.01.2015 | 16:24 Редактор: Мариета Иванова
7 неочаквани знака, че ставате за предприемач

Страстта към идеята, отдадеността на начинанието и добрия анализ на пазара са сред безспорно необходимите показатели

Още по темата

за започването на бизнес. В същото време има и редица личностни черти, които са предпоставка за успешната реализация на предприемача, смята Райън Холмс, изпълнителен директор на  социалната мрежа HootSuite. Многобройните му контакти с нови и успели предприемачи му помага да представи списък от седем личности характеристики, които според него са показателни за предприемачески потенциал.

Ето и публикувания в профила му в LinkedIN списък с присъщи на предприемача черти:

1. Вие сте неуморни и никакво постижение не ви изглежда достатъчно добро

В повечето случаи, когато хората достигнат една цел, те си мислят: „Направих го! Време е да си почина и да се наслаждавам малко“. Един предприемач, обаче, си мисли: „Страхотно, какво следва?“

Модният експерт Коко Шанел, например, започва със семпла линия на шапки, разширена впоследствие в дамски облекла, след което начинанието е обогатено с бижута, аксесоари и парфюми.

Към годината на смъртта й 1971 Шанел не просто оставя зад гърба си бранд-икона, но и бизнес империя, с годишни приходи над 160 млн. долара.

Предприемачи като Шанел не се спират като постигнат нещо голямо. Те винаги се стремят да  открият и приемат следващото предизвикателство.

2. Вие сте маниак на тема контрол

Райън Холмс споделя, че в хода на кариерата му му се е налагало да прави съзнателно усилие да намери баланс между контролирането на бизнеса и това да остави талантливите хора покрай него да „поемат юздите“. По думите му редица предприемачи се сблъскват с подобно предизвикателство. Той подчертава, че е страхотно да имате изпълнителен директор, който полага грижи за всички детайли в компанията, но ако се налага да е ангажиран на всяко ниво, може да се превърне в ущърб за дейността на компанията. Това също така стресира служителите. Добрата новина е, че велики предприемачи като Елън Мъск, Стив Джобс и Бил Гейтс са определяни за маниаци на тема контрол.

Още по темата

3. Вие сте мазохист

Като предприемач вие трябва да опичате да изпитвате малко болка и да поемате много риск. Обмислете факта, че 75% от  стартиращите бизнеси фалират. Само мазохист се изправя лице в лице с тези данни и продължава напред. И нещата не стават по-розови впоследствие. Ще се борите за пари. Ще работите невъобразимо много часове. Ще бъдете сами, защото докато всички други са навън на парти или гледат филми, вие ще се мъчите над заложената цел- много често сам, сами.

Дозата на мазохизъм изглежда е значително по-висока при серийните предприемачи, които започват бизнес след бизнес, знаейки какво ги очаква.

4. Имате отношение на „обичам-мразя“ към парите

Предприемачите обикновено се влюбват в правенето на пари наистина рано в живота си. Много успешни предприемачи са опитвали много неща и са се заемали с различни типове дейност много преди да реализират големия си успех и много преди да се дипломират. Някои от тях дори не успяват да завършат университет, нетърпеливи да вършат нещата на практика и да разполагат с повече средства.

Много предприемачи обаче, са движени по-малко от парите и повече от вътрешната  тръпка да започнат ново начинание, наред със свободата да контролират случващото се.

5. Вие сте черна овца или дори аутсайдер

Много предприемачи споделят, че не се вписват в тълпата. Такива, например, са били Бил Гейтс, Тед Търнар, Ричард Брансън и много други милиардери. И докато не е лесно да бъдете аутсайдер, точно това е нужното качество, за да виждате нещата от различен ъгъл в сравнение останалата част от света и да помогнете на обществото да се придвижи напред, осигурявайки му иновация, посочва  Холмс.

Още по темата

6. Хората мислят, че сте луд

Предвид факта, че предприемачите мислят различно, е много вероятно идеите и амбициите им да бъдат определяни от приятелите и семейството им за лудост, много преди да са се реализирали.

Да вземем например Рут Хендлър, създателката на куклата Барби.  През 1950  Хендлър тя се среща с редица критики и съмнения, включително и от нейния съпруг,  за това, че планира да пусне на пазара кукла с вид по-близка до тази на възрастен, отколкото на дете. Тя стигнала до идеята, когато забелязала собствената си дъщеря да играе с хартиен кукли, които приличали повече на възрастни. Хендлър, разбира се, устояла на съмненията и се останала в историята.

7. Вие сте в известна степен интроверт

За да водите бизнес, трябва да сте задължително отворен и забалежим, нали? Не е задължително. Оказва се, че на всеки 10 изпълнителни директори- четирима, към които спада а и съоснователят и изпълнителен директор на Googlе Лари Пейдж, са интроверти. Редица проучвания сочат, че интровертите имат способността да създават значително по-добра работна среда в сравнение с екстровертите, които по-лесно установяват контакт и са по-общителни. Интровертите са по-добри слушатели, което е сериозно надценявано, но безспорно добро качество на добрия лидер, отбелязва Холмс.  

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма