Защо не получавате повишение?

Сред причините може да е тази, че изпълнявате единствено задълженията си, както и че имате нужда от допълнително подготовка

18.10.2014 | 14:00 Редактор: Ирина Георгиева
Защо не получавате повишение?

Работите много и усилено. Покривате задълженията си и се опитвате да направите всичко възможно за развитието на компанията, в която работите. Последният доклад за уменията и ефективността ви разкрива слабости и ви илюстрира като идеалния служител. От Business Insider се опитват да дадат отговор на въпроса защо обаче не получавате така желаното повишение. 

Човек трудно приема истините, изречени в лицето, особено, ако разчита на увеличаване на доходите си. Твърде вероятно е да поставите и уменията си под въпрос, ако не получите желания пост. Преди обаче, тези мисли да ви обезпокоят, направете крачка назад и разберете причините, защо не получавате повишението.

Има няколко възможни отговра и не е задължително да са свързани с уменията ви: 

1. Не сте попитали за повишение 

Първата и най-очевидна причина, за да не получите повишение, е, че не сте поискали такова. За много работници молбата за назначаване на по-висока длъжност ги кара да се чувстват неудобно. Дали искането ще бъде придружено с отказ или хората ще си помислят, че сте алчен? Много компании се грижат за работниците си да бъдат възнаградени, когато го заслужават. Служителите обаче, от своя страна, също трябва да обърнат внимание върху уменията си и да бъдат възможно най-ефективни. Ако изрично не поискате увеличение на заплатата си, то ръководителят ви ще предположи, че сте напълно доволни от сегашното си положение и ще ви държи на нивото, което сте. 

Как да подобрите ситуацията: Поискайте повишение. Отървете се от негативната стигма. Питането за увеличение няма да ви накара да изглеждате алчен, особено, ако сте подготвени с конкретни примери с какво допринасяте за компанията. Ако не попитате за

Още по темата

повишение - то няма и да го получите. 

2. Неподготвен сте 

Възможно е да получите отказ дори и ако директно попитате за по-високата длъжност, ако не изтъкнете правилните аргументи защо трябва да я получите. Работодателите искат да получат логически и конкретни примери, когато преговарят със служителите си. Ако просто им кажете: "Искам повишение", то може и да не бъдете взет на сериозно. Най-успешните кандидати за по-висок пост подкрепят молбата си като изтъкват средната заплата в сектора, съответно и колко е нормалното й увеличение, както и примери от работата им през изминалата година. 

Как да подобрите ситуацията: Направете изследване. Подгответе се с максимално информация. Не правете цялостна презентация, но е добре да сте запознати с регионалната и отраслова статистика и да я използвате, за да затвърдите заявката си. Колкото повече факти - толкова по-добре. 

Още по темата

3. Изпълнявате задълженията си, но само тях 

Напълно възможно е да изпълнявате задълженията си безупречно. Само заради това обаче, няма да получите повишение. Служителите, които идват навреме, изпълняват всичките си задачи и си тръгват навреме не се "разглеждат като изключителни". Те се приемат като "задоволителни". Тези работници могат да продължат да си вършат работата, както до момента, докато "изключителните" служители са тези, чиято работа надхвърля  задълженията им - започват нови инициативи, идват рано и си тръгват късно, работят за общото благо на екипа. И често получават оценка, че заслужават повишение. 

Как да подобрите ситуацията: Превърнете се в "изключителен" работник. Няма да получите повишението веднага, но ако се постараете, то само за няколко месеца ще имате солидна основа, за да поискате по-високия пост. 

4. Искате повишение на дохода, заради лични причини 

Повишението на заплатата е върху обективни, а не субективни причини. Ако поискате увеличение, заради персонална причина, то сигурно вашият ръководител ще игнорира молбата. Може да се нуждаете от повече пари за отглеждането на дете или новата мечтана къща в добър квартал. Ако разкриете тези лични причини, най-вероятно ще си спечелите малко съчувствие в краткосрочен план, но

Още по темата

това може и да намали шансовете ви за повишение. Работодателите не обичат да слушат лични причини, защото за тях вдигането на заплатата е бизнес решение, което не се основава на емоции. 

Как да подобрите ситуацията: Не споменавайте лични причини. Честно казано работодателите не се интересуват дали се нуждаете от парите. Важното за тях е единствено, ако ги заслужавате и можете да го докажете чрез ясни примери и обективни причини. 

5. Не изтъквате постиженията си 

Работили сте усилено цяла година, но сте пропуснали възможността да покажете най-големите си постижения - не трябва да се изненадвате, че нямате повишение. Не пропускайте да се похвалите по време на преговорите за увеличение на работната заплата - това е времето да покажете колко ценен играч сте. Използвайте конкретни примери и вместо "аз написах много публикации в блога", кажете "аз написах 100 публикации в блога, които увеличиха уеб трафика с 30%." Вместо да кажете "организирах по-добре работния процес" кажете "аз реализирах нов работен процес за 20 или повече от нашите служители, което води до по-висока удовлетвореност и увеличих производителността с 10%". 

Как да подобрите ситуацията: Документирайте всичко и измервайте резултатите от усилията си винаги, когато можете. Поддържайте списъка си от големи постижения, които да изтъкнете при нужда. 

6. Не сте станал ценен за компанията 

Причината, заради която може да не получавате повишение е, защото не сте станал ценен за компанията си. Помислете си дали бихте плащали повече пари за същата скорост на интернета, който плащате. Същото е и при работодателите: Защо да плащат повече за еднаква услуга? Ако не сте направили себе си по-ценни за фирмата, тогава и повишението е малко вероятно. 

Как да подобрите ситуацията: Станете по-ценен служител като увеличите уменията си, а по този начин и ефективността си. Запишете се в нови класове, получете сертификати в различни области. Документирайте подобренията си и ги приложете при искането за увеличение на заплатата. 

7. Не сте положителен член на екипа си 

Да бъдете част от екипа означава много повече от това просто да изпълнявате задълженията си. Ако редовно се оплаквате или разпространявате негативизъм из офиса, дори и да се стараете повече от останалите, превес ще вземе отрицателното ви настроение. Фирмите искат да възнаградят служителите, които създават по-положителна работна среда. Ако сте се хванали да се оплаквате, клюкарствате или обсъждате колеги зад гърба им - то не е изключено за това не получавате повишението. 

Как да подобрите ситуацията: Работете, за да станете по-добър член на екипа си. Обърнете негативизма в позитиви и се фокусирайте върху това как да подобрите ситуацията. Поздравявайте другите членове на екипа си за постигнатите успехи и ги подкрепяйте, когато се провалят. Колкото повече приятелско отношение демонстрирате, толкова повече ще се усеща и положителното ви влияние.


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма