Водят се преговори за активизиране на газовата връка България-Гърция

Целта е да се намали зависимостта на Европа от руски газ

14.10.2015 | 14:27 Редактор: Ирина Георгиева
Водят се преговори за активизиране на газовата връка България-Гърция

Водят се преговори за активизирането на проекта за газовата връзка между България и Гърция в Атина, съобщи БНР. Гръцкият премиер Алексис Ципрас е притиснат от американската дипломация за интерконектора, така че да се намали зависимостта на Европа от руски газ. 

Специалният американски координатор в областта на енергетиката – Амос Хохстейн разговаря с Ципрас за изграждането на газова връзка с България и от какво ключово значение е тя.

"Интерконекторът с България е приоритет и на гръцката енергийна политика." - заяви в парламента новият министър на енергетиката Панос Скурлетис. 

На 14 октомври следобед е фиксирана среща между трите страни като България ще бъде представена от енергийния министър Теменужка Петкова. Очаква се днешното гръцко правителство и министър Скурлетис да проявят силна активност по газовата връзка с България, след като предишният гръцки министър Лафазанис насочи политиката на Атина към засилен интерес от изграждането на "Турски поток", което несъмнено се отрази на забавяне по реализация на проекта с България.

Връзката между България и Гърция е ключова за ЕК и е свързана с Трансадриатическия газопровод за трансфер на синьо гориво от Азербайджан през Гърция за европейските страни. Очаква се по газовата връзка да се доставя азерски природен газ към България и от там до Румъния и Унгария, за да се намали зависимостта на тези европейски страни от руското гориво.