Петролът рязко се понижи в Ню Йорк

Брент спадна до 49 щ.д., а WTI - до 54 щ.д. за барел

01.09.2015 | 23:05
Петролът рязко се понижи в Ню Йорк

Брентът за доставка през октомври падна под 50 долара за барел на 1 септември 2015, показват данните от търговията. Към 22:55ч. българско време на 1 септември барел петрол се търгуваше за 49,51 долара.

За ден Брент поевтиня с над 4 долара /-8,5%/. Търговията на 31 август 2015 завърши при нива от 54,15 долара за барел. При отваряне на 1 септември барел петрол Брент се търгуваше за 52,65 долара.

 

ОПЕК в готовност да преговаря за цената

 

Цената на петрола сериозно се понижи в Ню Йорк под влияние на вълната тревога, която натежа над всички финансови пазари след публикуване на разочароващите данни за производството, особено в Китай и САЩ, които засилиха несигурността за търсенето на петрол, съобщава АФП.

Петролът WTI за доставки през октомври изгуби 3,79 долара и спадна до 45,41 долара за барел в Ню Йорк /Nymex/, слагайки край на серия от три търговски сесии на повишение, които му позволиха да повиши цената си с 27%.

 

„Курсът на петрола се понижи отново заради мрачните перспективи пред търсенето в Китай“, каза Джаспър Лоулър, анализатор от CMC Markets, цитиран от АФП.

В САЩ в края на лятото, което обикновено се характеризира с понижение на търсенето на петрол, се приближава периодът на редовна поддръжка на рафинериите, „което означава, че скоро ще видим увеличение на запасите от суров петрол“, каза Кайл Купър от IAF Advisors.

 

"Бензинът у нас е 2,10 при цена на петрола под 40 долара за барел: М. Владимиров

 

Що се отнася до предлагането, което остава голямо, картината не е по-добра за инвеститорите: „Иранците казаха, че вече са започнали да увеличават производството“, казва Кайл Купър. Според иранската телевизия Press TV Иран, който очаква предстоящо вдигане на икономическите санкции след споразумението от средата на юли за ядрената програма на страната, вече увеличи производството с 50 000 барела дневно през август, за да достигне до най-високо ниво от юли 2012 от 2,9 млн барела дневно.