ОПЕК в готовност за преговори с останалите производители на петрол

Целта е постигането на „справедлива и разумна цена”

01.09.2015 | 13:03 Редактор: Велко Каменов
ОПЕК в готовност за преговори с останалите производители на петрол

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) изрази готовност да преговаря с останалите производители на петрол за достигането на „справедлива и разумна цена”, съобщава Bloomberg.

ОПЕК от доста време е на тази позиция – държавите в организацията искат по-висока цена на петрола, но не искат да понесат цялата тежест и да са единствените, които да намалят производството. Те искат тази тежест да бъде поделена с други големи производители на петрол, които не са част от ОПЕК, като Русия и Мексико. Страните в организацията искат търсенето и предлагането да се ребалансират и петролът да поскъпне, но и други страни да участват в усилията това да се случи. Опек не иска да поеме риска да намали производството и след това останалите производители на петрол да увеличат своето и да спечелят от по-високите цени.

Според последните официални данни производството в САЩ е било с 13 милиона барела по-ниско през първите 5 месеца на годината. Тази новина заедно с казаното от ОПЕК, че са готови да работят заедно с други държави, изстреляха петролния пазар нагоре. Загубите, трупани цял месец, бяха заличени само за последните 3 дни и петролът завърши август с ръст, въпреки че през последните няколко седмици брентът се търгуваше под 50 долара за барел.

Налице обаче са няколко сигнала, които показват, че поскъпването може да е временно. ОПЕК заявява, че ще работи с други държави за намаляване на производството, но в същото време го увеличава. Производството на ОПЕК през август спрямо юли се е увеличило, а производството на Иран е на най-високи нива от 2012 г. насам. Другият фактор е, че поскъпването на петрола се случи в момент, когато на пазара бяха заети много къси позиции и според някои инвеститорите просто е трябвало да се предпазят от ръста в цената и са побързали да затворят позициите си, което е довело до по-голямо поскъпване на петрола от нормалното.