Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бензинът у нас - 2.10 лв. при цена на петрола под 40$ барела

Без промяна на акцизите и данъците върху горивата няма да има драстично поевтиняване, смята Мартин Владимиров

01.09.2015 | 20:42 Редактор: Петко Трухчев
Бензинът у нас - 2.10 лв. при цена на петрола под 40$ барела

Ако суровият петрол поевтинее на световните борси още и падне под 40 долара за барел, то едва тогава цената на бензина у нас може да падне до 2.10 лв. за литър. Това коментира енергийният експерт Мартин Владимиров в предаването „Денят он ер“ с водещ Милена Милотинова. Владимиров обаче прогнозира, че до трайна цена под 40$ няма да се стигне. Твърди и че намаление под 2 лв. на родния бензин не е обосновано.

 

Петролът рязко спадна в Ню Йорк на 1 септември 2015.

 

Още по темата

Ако не се промени данъчната политика, да се намалят маржовете няма как да спадне драстично бензинът. От производствената цена до крайната разходите са от порядъка на 17-18%.

Основното влияние върху ценообразуването на бензина у нас идва именно от акцизите и данъчните ставки върху горивата, коментира експертът. Според Владимиров реален монопол има, след като Лукойл държи 70% от дела на доставките у нас. Останалите 30% от доставчиците продават на идентични цени. За картел обаче едва ли може да се говори,допълни експертът.

Нашите производствени цени са едни от най-високите, но това е защото Лукойл трябва да модернизира технологиите си, а това изисква инвестиции и също ще оскъпи бензина.

Още по темата

 

След днешните /1 септември 2015/ протести срещу високите цени на бензина в България е възможно дистрибуторите да намалят символично цените, подобно на проверките, които поде държавата по бензиностанциите миналата седмица, прогнозира Владимиров.

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
manta1600@gmail.com
преди 8 години
А сега този пишман специалист да обясни защо февруари при средна цена на петрола от 48 долара цената на дизела беше около 1.80лв с ДДС а сега трябва да падне под 40 долара та зорлем да бъде под 2 лева Сигнализирай за неуместен коментар