България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Емил Хърсев: С 10% по-евтини горива, ако държавата стане участник на пазара

Трябва да се облекчи вносът на петролни продукти, посочи в ефира на България Он Ер финансистът Емил Хърсев

31.08.2015 | 15:21 Редактор: Анита Соколова
Емил Хърсев: С 10% по-евтини горива, ако държавата стане участник на пазара

С до 10% може да спаднат цените на горивата у нас, ако държавата участва в пазара. Това прогнозира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер финансистът доц. Емил Хърсев. Според него България може да организира мрежа с всички страни, които продават горива и да извършва интервенция. По този начин, когато в Европа цените на петрола се понижават, това веднага ще се отрази и у нас.  

"Ако тръгна да организирам тази интервенция трябва да намеря кой да транспортира горивата до всяка една точка, до всяка една бензиностанция в страната, никой търговец няма сили да прави това, производителят си го организира, но държавата може да организира тази мрежа с всички, които продават горива и тогава да си организира интервенцията." - обясни Хърсев.

"С 11 до 13 стотинки са поевтинели масовите горива по бензиностанциите през август вследствие на спада в цената на петрола на международните пазари." - пресметна Хърсев.

Хърсев е категоричен, че импорта на петролни продукти трябва да се облекчи и да бъде съобразен с европейските стандарти. Практиката земеделските производители да търгуват с горива, експертът определи като друг проблем в сектора. Той е на мнение, че намаляване на акцизите и данъците върху горивата не би било разумно.