Планът на Варуфакис за Грексит не е изненада: Джъкс

Кит Джъкс, гл. анализатор SocGen

28.07.2015 | 13:56
Планът на Варуфакис за Грексит не е изненада: Джъкс

Кит Джъкс, гл. анализатор SocGen и Джонатан Феро от Bloomberg коментират в студиото в Лондон на 28 юли 2015 изтеклия запис с плана на Варуфакис за Грексит и изненада ли е това.


Още по темата

Всички слушахме записа или части от него. Има ли нещо изненадващо в него?

Не особено. Изненада е че го казва. Но изненадата не е в това, че е имало план за това, което ще стане, ако се наложи да излязат от еврото. Защото бяха близо. Всеки има нужда от план. Да, планът сигурно е бил да кажат на кредиторите 30 секунди преди да излязат. Защото са кредитори и вие ще обявите дефолт към тях.

Да, трябва да го разглеждаме като интересен епизод от историята, но знаем само, че бяха много близо до излизане.

 

Можем да спорим какъв е бил планът, за който говори Варуфакис и дали би проработил. Но всичко говори за голяма политическа неопитност за един министър на финансите-реформист. Да води такива разговори толкова открито, да допусне, а след това да каже, че е за прозрачност, но едва след като записът изтече.. Вижте този политически опит. Това не засяга само Янис Варуфакис, а цялата Сириза и сегашното гръцко правителство. Колко дълго ще оцелее то, ако се появяват подобни неща?

Мисля, че в Европа има доста млади, популистки движения, с неопитни лидери, но с голяма обществена подкрепа. Те ще оцелеят, докато имат народната подкрепа. Дали Ципрас вреди на подкрепата си като позволява такива компромати? Вероятно. Може би Гърция има нужда от някаква форма на правителство на националното единство.

Но ако гръцката икономика не се възстанови, ако кризата е в ремисия и икономическата слабост се завърне, дали изключвам, че Ципрас или Варуфакис все още ще поддържат подкрепата си? Затова, че са били радикали с алтернативна визия за изход от кризата? Не. Не изключвам изобщо.

 

В деня след като Янис Варуфакис подаде оставка вие бяхте тук и казахте нещо. Сега ще го пусна отново, защото ми се стори много интересно. След това в паузата ми казахте, че не би ви изненадало, ако този човек стане следващия министър-председател на Гърция. Все още ли вярвате, че може да стане?

Едва ли ще е следващият. Защото от сегашната позиция изглежда по-вероятно правителство на националното единство. Но неговата аудитория са гръцките избиратели. Това, което продължава да им предлага е да се противопоставят на кредиторите. Това лесно се продава на избирателите.

Не съм сигурен дали това променя отношението на г-н Шойбле.

 

Много шум. Говори се много за третия пакет. Това ли е тихо плаване?

Това е тихо плаване, защото не сме се насочили към преговорите, които имат значение. Имаме проблем със структурата на еврото и как позволяваме на правителствата да разполагат с такава фискална автономия, ако ще отписваме дълг. И както и да го наричате - удължаване на дълга, лихвена ваканция, в този момент преговорите стават наистина трудни. И мисля, че не сме напреднали особено в последните месеци към разрешаването на този въпрос.