Радев: Спортът и активният начин на живот са най-важни в борбата със затлъстяването (СНИМКИ)

Радев присъства на Третия национален ученически фестивал по утринна гимнастика „Ямбол '24“ и „Президентският тест“

18.05.2024 | 15:20 Редактор: Елеонора Танева
Радев: Спортът и активният начин на живот са най-важни в борбата със затлъстяването (СНИМКИ)

Президентът Румен Радев присъства в линейния парк "Тунджа" в Ямбол на Третият национален ученически фестивал по утринна гимнастика "Ямбол '24“ и "Президентският тест“, част от инициативата на държавния глава "Спортувай с президента“. В събитието участва и служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков. В Ямбол президентът бе придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Държавният глава е гост на събитието от неговото първо издание през 2022 г., когато се състои под наименованието "Турнир по утринна гимнастика“, а участници са ученици от Ямбол и близки до града общини. През следващата година инициативата прераства в национална, а в тазгодишното издание във фестивала участват близо 1000 деца от цялата страна.

"Ще бъда тук всяка година и ще продължа да подкрепям тази инициатива, защото тя директно подпомага постигането на важната национална цел – физическото и духовно развитие на нашите млади хора“, заяви президентът и добави, че без нейното осъществяване, няма как да бъде постигната нито една от другите стратегически цели пред страната. Румен Радев посочи още, че именно спортът и активният начин на живот са най-важните стъпки в борбата с обездвижването, затлъстяването, тютюнопушенето, алкохола и наркотиците сред младите хора в България.

Президентът поздрави кмета на Ямбол Валентин Ревански за подобрената инфраструктура в града и за оформянето му като национален център за масов младежки спорт. Държавният глава изказа признателност и към заместник-кмета на града Енчо Керязов, чиито вяра и страст, с които работи през целия си професионален път, са пример за подражание от младите хора. „Те са и доказателство, че всяка добра кауза може да се превърне в успешна инициатива“, посочи държавният глава.

Румен Радев връчи част от наградите във фестивала по утринна гимнастика за „Най-технично изпълнение“ – на СУ „Пейо Яворов“, Стралджа, за „Най-артистично изпълнение“ – на ПГССИ „Христо Ботев“, Свиленград, за „Най-атрактивно изпълнение“ – на ЕГ „В. Карагьозов“, Ямбол, и за „Най-добър спортен водещ“ – на 1-ия отбор на ПГССИ „Христо Ботев“, Свиленград. Президентът изрази удовлетворение, че все повече деца, училища и общини се включват и в инициативата „Спортувай с президента“, като и тази година най-добре представилите се от участниците ще бъдат посрещнати от държавния глава в президентската институция.

Снимка: Прессекретариат на Президентството