Гърция иска нов заем от МВФ

Атина е поканила фонда да се включи в разговорите за третия спасителен пакет

25.07.2015 | 10:50 Редактор: Мариета Иванова
Гърция иска нов заем от МВФ

Международният валутен фонд (МВФ) потвърди, че е получил писмо от Атина с искане за заем, предава Investor.bg, цитирайки информация на Reuters.

По-рано вчера от финансовото министерство в Атина обявиха, че са поканили Фонда да се присъедини към европейските кредитори за преговори по новата спасителна сделка за страната.

Очаква се всички страни по преговорите да пристигнат в Гърция през почивните дни, а самите разговори да започнат в понеделник.

Атина договори рамката за трети спасителен план за 85 млрд. евро за период от три години. Останала без пари, страната е изправена пред непосредствена опасност от фалит и вероятно напускане на еврозоната.

В писмото си до МВФ гръцкото министерство на финансите посочва, че вероятно ще отнеме няколко тримесечия преди гръцката икономика да се справи с предизвикателствата и да се върне на устойчивия път на растежа.

Говорителят на гръцкото правителство Олга Геровасили посочи, че окончателното споразумение за третия спасителен пакет ще бъде внесено в парламента за одобрение на 18 август.