ЕК: В Атина започнаха преговорите между Гърция и представители на кредиторите

До 20 август Гърция смята да получи транш от третата кредитна програма

27.07.2015 | 16:12 Редактор: Мариета Иванова
ЕК: В Атина започнаха преговорите между Гърция и представители на кредиторите

Преговорите между гръцките власти и представители на кредиторите започнаха в Атина, предава ТАСС, отбелязвайки че новината е съобщила на специална пресконференция в Брюксел говорителят на ЕК Мина Андреева.

„След като гръцкият парламент миналата седмица навреме прие втория пакет мерки, екип с представители на кредиторите замина (в Гърция) и в момента е на място, в Атина,“ коментира тя. - „Работата започна. Това означава, че институциите водят преговори с гръцките власти“.

В петък в Атина трябваше да пристигнат ръководителите на мисиите на межрународните кредитори- ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейския стабилизационен механизъм, като се очаква към тях да се присъедини и представител на Международния валутен фонд. Целта на визитата им е преговори на техническо ниво в заключение на споразумението по третата кредитна програма за около 86 млрд. евро.

По-късно се появи информация, че ръководителите на кредитните институции ще пристигнат в Гърция в края на седмицата като точна дата за началото на преговорите не се съобщава, предава ТАСС.

Надеждите на Атина са да сключи окончателно споразумение с международните кредитори до 12 август. До 20 август Гърция планира да получи транш от третата кредитна програма, необходими за погасяване на дълга пред ЕЦБ за сумата от 3.188 млрд. евро и още 1.5 млрд. евро задължения пред МВФ през септември.

Представител на гръцкото правителство коментира пред ТАСС, че  с оглед на това, че окончателното споразумение трябва да бъде внесено за одобрение в парламента в Гърция на 18 август, е ясно, че преговорите ще се водят постоянно до изработване на окончателен текст.