Възможна е появата на паралелна валута в Гърция: Дийбел

Чарлз Дийбел, директор Макростратегия Aviva Investors

06.07.2015 | 11:07
Възможна е появата на паралелна валута в Гърция: Дийбел

Гръцката банкова система е под реален натиск, каза Чарлз Дийбел, директор Макростратегия Aviva Investors в студиото на Bloomberg в Лондон на 6 юни 2015. Дийбел разговаря с Анна Едуардс. Според Дийбел е възможна появата на паралелна валута в Гърция.

 

Още по темата

 

Какво ще се случи сега - предстоят много срещи - конферентни разговори и след това заседания в първата половина на седмицата. Междувременно гръцкият банков сектор остава затворен. Докога?

Там е голямото напрежение. Видяхте как Ципрас току-що каза, че банките трябва да отворят скоро. Но европейците няма да искат да удължат ELA, освен ако не получат някакъв знак, че отново ще има дисциплина.

Това едва ли ще го чуем скоро. Може да има някои малки животоподдържащи линии, с леко увеличение на ELA, но все още остава обвързано с банките и контрола над капиталите. Може да видим след известно време и паралелна валута.

 

Ако се появи паралелна валута, това няма ли да реши доста неща неофициално? Защото в Еврозоната нямаш право да печаташ друга валута, нали? Ако го направят това още повече ще увеличи дистанцията между Атина и Европа.

Всички тези проблеми могат да изчезнат, ако всички се насочат към общата цел. Но се връщаме към факта, че явно имаме страна, убедена, че има правото да направи нещо друго от това, което са подписали 18 други страни.

Това е непреодолима пречка. Не знам точно как ще се развият неща. Ще бъде интересно да чуем кредиторите, какво смятат да правят оттук нататък. Подозирам, по-скоро се опасявам, че ще кажат, че искат да преговарят, но че офертата си остава. Едва ли ще искат да изпратят послание, че лесно се отказват.

 

Не съм чула много хора да казват, че това променя всичко и че кредиторите трябва да премислят и да предложат нещо друго.

Не виждам как биха могли. Защото излиза, че Гърция диктува европейската политика. Няма да са щастливи от това. Мисля, че може да се окажем в началото на много дълги и мъчителни преговори. Ако имаме достатъчно време.