Реакциите след референдума в Гърция

Коментарите на някои европейски лидери са доста остри.

06.07.2015 | 10:36 Редактор: Велко Каменов
Реакциите след референдума в Гърция

Гърците гласуваха с „не” на референдума дали страната да приеме условията на кредиторите от 25 юни. Много европейски лидери изразиха позициите си от създалата се ситуация, а сред коментарите има и доста остри.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд заявиха в изявления, че волята на гръцките гласоподаватели трябва да бъде „уважена”, но те също отбелязват, че става все по-ясно, че волята на европейските гласоподаватели също трябва да бъде уважавана не по-малко, съобщава Bloomberg.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дайселблум също излезе с изявление в ранните сутрешни часове в Брюксел, в което заяви, че резултатът от референдума е много разочароващ за бъдещето на Гърция, за възстановяването на гръцката икономика и че трудните мерки и реформи  са неизбежни.

Дори коментарите на социалдемократите в Германия, които донякъде подкрепяха идеята, че Гърция ще се нуждае от преструктуриране на дълга, не са оптимистични. Те са много разочаровани и гневът им е видим от позицията на Сигмар Габриел. Той е заместник-канцлер и лидер на Социалдемократическата партия в Германия – коалиционният партньор, заедно с който Меркел управлява. Габриел заяви, че Ципрас е разрушил последните мостове, по които Европа и Гърция са можели да преминат, за да бъде постигнат компромис. Той продължи, казвайки че е трудно да си представим договарянето на мултимилиарда програма.

В понеделник вечерта (6 юли) Меркел и Оланд ще се срещнат в Париж, а във вторник вечерта (7 юли) европейските лидери ще се срещнат в Брюксел. Освен това на 6 юли ЕЦБ ще трябва да вземе важно решение за програмата за спешна ликвидна подкрепа за Гърция.