Ципрас следва път, който не е добър за Гърция: Граматидис

Янос Граматидис, Американо-гръцка търговска камара

06.07.2015 | 10:26
Ципрас следва път, който не е  добър за Гърция: Граматидис

Ципрас следва път, който не е  добър за Гърция, казва Янос Граматидис, Американо-гръцка търговска камара. Граматидис говори с Гай Джонсън от Bloomberg в Атина на 6 юли, ден след референдума, на който над 61% от гърците избраха да не подкрепят икономиите, които кредиторите предлагат срещу нова програма за финансиране на страната.

 

 

 

Още по темата

Вчерашният ден поднесе изненада за мнозина. Силата на отрицателния вот в полза ва лагера на Ципрас хвана много хора неподготвени. Защо според вас стигнахме дотук?

В резултат на масовото разочарование на гръцкия народ заради факта, че премиерът Ципрас обеща, че за 48ч. гарантира договор. Министър Варуфакис вече потвърди преди няколко часа, че има проектодоговор, който му е бил изпратен от институциите, но отказа да покаже текста.

Така че сме изправени пред някои обещания, които трябва да се изпълнят и очакваме премиерът да го направи. Иначе той ще има голям проблем и това ще доведе до масирана реакция от страна на част от политическите партии в парламента. Това също ще доведе до политически събития.

 

Още по темата

Той може да излезе и да направи някакви изявления, да каже какво мисли, защото от другата страна няма никой, който да го притиска. Нямаше силен глас в полза на ДА-вота. Нямаше лидерство в подкрепа на положителния вот. Защо така? Защо Алексис Ципрас е толкова популярен и никой не го предизвиква?

Ципрас обещава всичко на гърците. Той е млад човек, млад политик, обещаващ. Но същевременно смятам, че следва път, който не е добър за страната, защото да основаваш цялата си политическа активност на разочарованието е много зле. И ще видим последствията.

Сега очакваме банките да отворят., Защото премиерът Ципрас обеща да работят нормално от утре.

Това е практически невъзможно, защото гръцките банки имат липса на ликвидност. Не могат да работят. Не може да бъде вдигнат и капиталовия контрол. Това също е зле за реалната икономика и точно там е проблемът. Нищо в страната не се движи от пет месеца. Може би дори малко повече заради изборния период.

 

Още по темата

Какво стана миналата седмица? Когато говорите с приятели и колеги какво ви казват за бизнеса си?

Има разочарование сред компаниите. Производството практически е спряло. Няма търговска дейност. Потреблението е сведено само до супермаркети, храни и напитки и нищо друго. Защото хората се тревожат, че няма да им стигнат парите да оцелеят до утрешния ден.

Това означава, че имаме много лоши признаци за ситуация, която се очаква се влоши. Това трябва да ни тревожи.

 

Какво според вас следва? Как ще се развие тази ситуация? Нямаме споразумение, нямаме допълнителни пари от Европа за банките. Още чакаме да разберем дали ще платят пенсиите и заплатите в публичния сектор. Като гледате следващите седмици и виждате перспективите пред гръцката икономика, какво мислите?

Ще има политическа криза. Страхувам се, че ни очаква социално напрежение, защото правителството няма да бъде в състояние да изпълни обещанията си. И същевременно ще имаме проблеми с реалната икономика. Банките са затворени и вероятно ще имат проблеми да останат действащи банки. И в този сектор ще имаме изненади.

Всички тези знаци са много лоши и те ще доведат до политически събития.

 

Още по темата

Ципрас е невероятно популярен! Той направи референдум, каза да се гласува с НЕ, всяка вечер излиза по телевизията, Сириза го подкрепя, говорят с хората. Той изглежда трудно победим в момента.

Ако обещаете небето и земята, ясно е, че ще бъдете популярен. Той сега трябва да изпълни обещанията си. От момента, в който се види, че не може да ги изпълни, ще се изправи пред първите проблеми.

 

Той обвинява други хора, не казва, че това е гръцки проблем. Казва, че е създаден от външни сили. Такива думи явно се приемат добре.

От пет месеца те преговарят без план. От самото начало това правителство нямаше план. Те са абсолютно отговорни за тази ситуация. Пет месеца без никаква политическа дейност. Без никакво развитие по реалния план, който да съчетава фискалните мерки, фискалната консолидация и ръста. Това е голям проблем, защото ако продължим по този начин, икономиката ще бъде още по-замряла от сега и реакцията ще бъде негативна.

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма