Правителство, бизнес и синдикати с обща позиция- токът да не поскъпва

Протестът на работодателските организации за 26 юни остава

24.06.2015 | 16:27 Редактор: Мариета Иванова
Правителство, бизнес и синдикати с обща позиция- токът да не поскъпва

По време на срещата на премиера Бойко Борисов с бизнеса и синдикатите е била постигната обща позиция цената на електроенергията за бизнеса да не се повишава. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след края на заседанието, предаде БНР.

Investor.bg припомня, че според разпоредбите в закона цената на тока се определя от независимия орган Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Съставът му се избира от Народното събрание, а в своите решения той се води от принципите на прозрачност, безпристрастност и професионализъм.

Това посочи по-рано днес и председателят на енергийния регулатор Иван Иванов по време на изслушване пред народните представители в пленарната зала. Преди дни той изрази своето огорчение, че има натиск върху решенията на Комисията от страна на хора, които преди месеци са се кълняли, че искат независим енергиен регулатор, но без да назовава конкретно откъде идва този натиск.

На срещата на правителството, работодателските и синдикалните организации е било взето и решение за създаване на Обществен съвет, който да наблюдава реформата в енергетиката. Обмисля се и създаването на компенсаторен фонд, който да покрива дисбалансите в системата, каза още Дончев.

Търсят се начини как да бъде финансиран подобен компенсаторен фонд, стана ясно още от думите на вицепремиера.

След срещата с бизнеса Дончев коментира, че е постигнат консенсус за коригиране на цената надолу или отнемане на лиценз, ако при проверка на  Агенция за държавна финансова инспекция бъде установено  свръхподпомагане по ОП Развитие на селските райони на енергийни проекти.  

Той уточни, че става дума за правомощия на КЕВР, „защото ние сме в позиция единствено да коментираме, да предлагаме или препоръчваме".

Дончев допълни, че „от всички, от които зависи - правителство, парламент, комисия, производители трябва да положат необходимите усилия да няма увеличаване на цената на електроенергията за българския бизнес, като ключов фактор в неговата конкурентоспособност."

Той посочи още, че следващата седмица ще продължи дискусията за реформата в държавната енергетика, „точно как ще се случи, с какви конкретни количествени и финансови параметри“.

След срещата бизнесът декларира, че протестът, насрочен за петък, остава. Тогава ще бъдат намалени производствените мощности, но протестът се преформулира и ще е в подкрепа на реформата в сектор енергетика.

По-рано днес от Енергийната комисия в НС дадоха зелена светлина за удължаване на регулаторния период до 31 юли, вместо както е досега- 1 юли.

Репортаж на Васил Детелинов