БСП и ГЕРБ в спор кой е виновен за цената на тока

Намесиха и АЕЦ Белене в дебата

21.06.2015 | 18:44 Редактор: Васил Детелинов
БСП и ГЕРБ в спор кой е виновен за цената на тока

БСП прехвърли вината за увеличението на цената на тока върху ГЕРБ и Реформаторския блок. Очаквано от ГЕРБ отговориха,че проблемът идва от кабинета "Орешарски", който изкуствено задържал цените на електроенергията . От партията на Бойко Борисов твърдят, че търсят варианти за стабилизиране на енергетиката и ще инициират в парламента създаването на комисия, която да провери кои са собствениците на ВЕИ централите.

ОТ БСП не приемат като единствен виновен за ситуацията с цената на тока да се сочи НЕК и високите заплати на служителите в нея. Според социалистите правителството се опитва да избяга от отговорност като заема позиция, че е против по-скъпата електроенергия.

От ГЕРБ веднага реагираха и обявиха, че решението за скъпия ток било подкрепено от всички представители на партиите в регулатора. И обвиниха за сегашното състояние на енергийния сектор правителството на Тройната коалиция, за това, че е подписало договорите с американските централи Марица изток 1 и 3, както и кабинета "Орешарски" за това, че изкуствено е задържал цената на тока.

Социалистите  отново използваха случая да поискат да се обяви търг за довършване на проекта АЕЦ „Белене". От ГЕРБ пък контрираха, че когато наближат избори, проектът се поставя на масата.