Бизнесът иска замразяване на цената на тока до края на 2015

Ако има увеличение, то ще се отрази и на цените на дребно

21.06.2015 | 18:10 Редактор: Васил Детелинов
Бизнесът иска замразяване на цената на тока до края на 2015

Работодателските организации настояха за замразяване на цените на тока до Нова година. На съвместна пресконференция от Асоциацията на индустриалния капитал, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България заявиха, че няма да отстъпят от позицията си. Според тях предлаганото от КЕВР увеличение на електроенергията с 13-20% ще засегне огромна част от българската индустрия – над 5000 предприятия. Неминуемо това увеличението ще се отрази на цените на дребно.

Секторът „Енергетика" е смъртоносно болен и сега се цели прехвърлянето на тази болест върху останалата част от икономиката, обясниха работодателите.

Работодателските организации сами са потърсили решения на проблемите на родната енергетика. „В българската енергетика има безхаберие, лошо управление, много кражби, корупционни практики, неспазване на закона", обяви Васил Велев от АИКБ.

 

„Продължава да се субсидира електричеството на гражданите за сметка на индустрията. Това е неприемливо. Ние сега раздаваме блага, извадени от оборота чрез цената на тока за фирмите и ги раздаваме на всички".- посочи Цветан Василев: председател на Българската търговско-промишлена палата.

 

 

Ето още от коментарите на бизнеса