КЕВР: Облекчението в добавката за зелена енергия е за индустрията

Председателят на КЕВР се надява през 2016г. енергийният пазар вече да е либерализиран

23.06.2015 | 11:54 Редактор: Ирина Георгиева
КЕВР: Облекчението в добавката за зелена енергия е за индустрията

Според европейските директиви големи индустриални предприятия имат право да получават облекчение при плащането на добавката за зелена енергия като компонент в добавката задължение към обществото. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов на форум, посветен на либерализацията на енергийния пазар, предаде БТА.

"Искания от страна на МОЛ-ове, затворени жилищни комплекси и хотели по морето също да се възползват от облекчението не отговарят на европейските директиви." - категоричен е Иванов.

Председателят на КЕВР се надява енергийната борса да започне да функционира от 2 ноември, а от началото на следващата година енергийният пазар вече да е либерализиран.

"С навлизането на борсовата търговия и либерализацията на пазара постепенно ще отпадне ангажимента на КЕВР да регулира цените за крайните потребители, ще остане в правомощията на регулатора единствено определянето на добавката задължение към обществото, в която влизат компонентите разходи за зелена енергия, разходи за енергията от когенерациите на топлофикационни и заводски централи и разходите за изкупуване на енергия по дългосрочните договори с двата американски ТЕЦ." - посочи Иванов.

КЕВР с много усилия е представила един балансиран ценови модел, стъпващ върху моментните условия, подчерта Иванов. По думите му, ако това не е било направено и добавката задължение към обществото остане дебалансирана, както е в момента, до 
започване на работа на енергийната борса, то тогава ще има още по-шокиращ скок на цената на електроенергията.

Това, което се случи на 21 юни при министър-председателя може да доведе до нови съществени обстоятелства, които да позволят да се намалят разходите за изкупуване на ВЕИ енергия, коментира Иван Иванов.

На 26 юни регулаторът ще се произнесе кога ще бъдат обявени цените - дали срокът ще бъде отложен с един месец или не, но е необходимо в рамките на тази седмица да има и решение на НС за това, каза още Иванов.

"Регулаторът ще приеме на драго сърце всяко решение, което може да доведе до намаляване на цените за бита и за бизнеса." - подчерта Иванов.

Изготвената от трите министерства - МЕ, МИ и МФ наредба към Закона за енергетиката след окончателното й одобрение и публикуване в Държавен вестник ще даде 85% отстъпка от добавката за зелена енергия за енергоемката индустрия, припомни председателят на КЕВР. 

/Снимка: Архив/