Бойко Борисов: Проектът Южен поток не е прекратен

Ние с нищо не сме предизвикали руската страна, заяви премиерът

03.06.2015 | 17:23 Редактор: Кремена Кръстева
Бойко Борисов: Проектът Южен поток не е прекратен

Официално България не е спирала "Южен поток", защото шест месеца след обявения му край не е получила официално уведомление от Русия.Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарния блиц контрол. Премиерът  поясни, че правителството продължава да поддържа идеята за изграждане на газов хъб на входа на "Южен поток" на българска територия, от който руската суровина да се разпределя към другите европейски страни. Няма охладняване в отношенията между България и Русия, категоричен е Борисов.

Газопроводът Южен поток продължава да се изгражда, смята премиерът. Преди месеци той предложи на Европейската комисия да финансира газов хъб  край Варна, чрез който да се разпределя газа за Европа, включително и от Русия. От Брюксел обещаха да обсъдят идеята. Предложението дойде малко след изявлението на руския президент Владимир Путин  по време на преговори в Турция, че проектът Южен поток се прекратява. Тогава беше обявен и стартът на проекта Турски поток.  

Борисов потвърди, че скоро на икономически форум в Санкт-Петербург ще участват министрите на енергетика Теменужка Петкова и на финансите Владислав Горанов и контактите с руската федерация не са прекратени.

„Ние с нищо не сме предизвикали руската страна и неслучайно на всички форуми участваме. Има руски граждани, които имат забрана да влизат в EС, ние не можем да ги допуснем , руските компании работят добре в България“, заяви Бойко Борисов.

За пореден път премиерът изрази надежда да паднат санкциите срещу Русия и съответно контрасанкциите, наложени от руската федерация. Руската забрана е дала отражение върху сектор Животновъдство, но не директно. За България он ер от Съюза на животновъдите поясниха, че заради контрасанциите  на Русия много европейски страни, с по-добро финансиране на земеделието,  насочват продукцията си към България и по този начин нанасят удар на родните производители на мляко и месо. Затова държавата ще увеличи общото подпомагане по схемата де минимис и от 2016-а, а общините ще отдават приоритетно пасища на животновъдите.