Защо Русия спря Южен поток

От Елен Ришар, Le Monde Diplomatique

30.05.2015 | 18:12
Защо Русия спря Южен поток

От Елен Ришар, Le Monde Diplomatique

Русия изостави плановете си за строителство на газопровода Южен поток, който трябваше да пренася газ по дъното на Черно море през България за ЕС. Президентът Владимир Путин каза по време на посещението си в Турция през декември 2014: "Ако Европа не иска да строи /Южен поток/, значи няма да се строи. Ще пренасочим потоците си към други региони на света" - главно към Азия.

Проектът Южен поток включваше европейски инвеститори - EDF /Франция/, ENI /Италия/ и Wintershall /Германия/ - и бе стартиран през 2006 с цел заобикаляне на Украйна и провал на газопровода Набуко /който трябваше да свърже газовите полета на Каспийско море с Централна Европа/. Решението да се спре Южен поток бе взето в момент на нарастващо дипломатическо напрежение в ЕС /който бе приел санкции срещу Русия след анекса й на Крим през март 2014/.

Има обаче и икономически причини. Русия разбра, че продължителните преговори с ЕК за изпълнението на Третия енергиен пакет отиват в задънена улица. За да насърчи конкуренцията правилата на ЕС изискват операторите на газопроводи да отворят мрежите си за всички доставчици, така че инвеститорите повече да нямат приоритет в запазване на капацитет за пренос на газ според дела си в проекта. Газпром поиска изключение за направените инвестиции /35 млрд долара/.

За да гарантира газовите си доставки за Европа, която ще бъде най-големият й пазар още дълги години, Русия реши да смени Южен поток с друг газопровод под Черно море - този път до Турция /Турски поток/. Проектът вече привлече интереса в Гърция, Македония, Сърбия и Унгария. Ако транзитът през Украйна стане твърде несигурен, Европа ще трябва да внася своя газ през гръцко-турската граница, където ще бъде терминалът. Това предвижда изграждането на много скъпа инфраструктура, в която големите европейски газови компании нямат желание да инвестират /по същите причини, както и Газпром/.

ЕС все още вярва, че може да осигури украинския маршрут на руския газ чрез дългосрочно споразумение между Украйна и Русия. Настоява Украйна да реши спора за газовия си дълг и смята да обвърже икономическата помощ с либерализацията от Украйна на нейния газов сектор.