Лавров определи отношенията между Путин и Обама като прагматични

За външния министър било изненада, че се обръща толкова внимание на срещата между Путин и Кери в Сочи

02.06.2015 | 15:54 Редактор: Мариета Иванова
Лавров определи отношенията между Путин и Обама като прагматични

Отношенията между руския президент Владимир Путин и американския му колега Барак Обама са много прагматични и няма „нужда от нормализиране“, коментира външният министър на Русия пред Bloomberg Сергей Лавров.
Реалистичният подход е „за получаване на печелившата ръка“ във връзките, коментира в интервю за медията Лавров. Той е посочил още, че е „изненадан, че хората отделят толкова много внимание“ на състоялата се на 12 май среща между Путин и държавния секретар на САЩ Джон Кери. Bloomeberg отбелязва, че това е тяхната първа среща от две години и се проведе в черноморския курорт Сочи.

Докато има опити за „изваждане на отношенията от релси“, защото Русия отказа да приеме миналогодишния „преврат“ в Украйна, Лавров изтъква, че е се срещал над 17 пъти с Кери през 2014- „повече, отколкото който и да е от другите ми колеги“.

Връзките между Русия и САЩ достигнаха най-ниската си точка от десетилетия насам заради руската подкрепа на бунтовниците в Украйна, посочват от Bloomberg. Двете страни запазват различия и по отношение на случващото се в Сирия, и докато САЩ подкрепят свалянето на режима на сирийския президент Башар Асад, Русия и Иран застават зад него, става ясно от цитираната публикация.

Русия и САЩ вярват, че политическото решение е единственото възможно за гражданската война в Сирия и че САЩ имат желание да продължат мирния процес под ръководството на ООН, отбелязва Лавров.

„Манията“ относно Асад

Американската „мания“ относно личността на Асад не е помага в борбата срещу надвисналата заплаха от Ислямска държава, коментира Лавров.

„Хората залагат съдбата на един човек, когото мразят, над бобрата с тероризма“, посочва той.

Русия предпочита да се бори с Ислямска държава чрез Съвета за сигурност на ООН и "кръстоносният поход" на САЩ срещу организацията беше грешка, заяви Лавров. Ислямска държава може стигне „много далеч“, ако не бъде спряна, и само въздушни удари няма да свършат работа, коментира той.

Ислямска държава, която установи контрол върху голяма част от Сирия и Ирак, продължава да напредва, отбелязва Bloomberg.

Иранската сделка

Лавров коментира, че крайният срок- 30 юни, за постигане на сделка за иранската ядрена програма може да бъде спазен, ако всички партньори се придържат към договореното в Лозана през април. Преговорите между световните сили и Иран за споразумение за отмяна на икономическите санкции срещу спиране на ядрената програма на Ислямска държава се засилиха след като Кери и иранският външен министър Джавад Зариф проведоха разговори над 6 часа в Женева в събота, отбелязва Bloomberg.

По отношение на Украйна Лавров коментира, че той и Кери са обсъдили възможността САЩ да се присъедини към преговорите за мирно споразумение, постигнато през февруари в Минск. В преговорите на т.нар. нормандски четворка участват Франция, Германия, Русия и Украйна.