Лавров: Русия и Италия се застъпват за оздравяване на ситуацията в Европа

Това е единственият правилен път, коментира външният министър

01.06.2015 | 14:45 Редактор: Мариета Иванова
Лавров: Русия и Италия се застъпват за оздравяване на ситуацията в Европа

Русия и Италия се застъпват за оздравяване на ситуацията в Европа. Това заявил външният министър на Русия Сергей Лавров след като се срещнал с италианския си колега Паоло Джентилони, предава ТАСС.

„Ние установихме, че за сложната ситуация, която се е развила в Европа, е нужен прагматичен конструктивен подход,“ отбелязал министърът. - „Нашите италиански колеги, както и ние, подкрепяме общи усилия за оздравяване на ситуацията на европейския континент. Това е единственият правилен път.“

Черният списък с граждани от ЕС е отговор на неприятелски стъпки, подчертал още Лавров.

С въвеждането на списъка „ние ще отвърнем на едностранния, недружелюбен и с нищо непровокиран акт,“ коментирал Лавров, допълвайки, че Русия отдавна сдържа реакцията си.

„Обвиняват ни в това, че сме съставили списък на лица, на които е забравено да влизат в Русия, произволно и без каквито и да е основания, а от страна на ЕС „са били спазени всички стандарти“, е отбелязал той. - „Неудобно е да бъде обсъждан абсурдът на тази логика, това е опит да се подмени международното право чрез собствени политически пристрастия“.

Още по темата

По думите му, изтичането в медиите на имена от черния списък на Русия  е нарушение на етичните норми.

Лавров коментирал още, че „в руския списък за санкции са включени лица, активно поддържащи държавния преврат в Украйна“, предава ТАСС.

Ден по-рано в интервю за руската информационна агенция италианският външен министър подчертава, че икономиката на страната му е засегната от въведените санкции срещу Русия.