Санкциите срещу Русия се превръщат в разменна монета в преговорите с Гърция

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Брюксел

30.01.2015 | 17:42 Редактор: Георги Стоянов
Санкциите срещу Русия се превръщат в разменна монета в преговорите с Гърция

Разговарял си с няколко външни министри и си работил цяла нощ, знам това. Дай ни представа, къде се намираме? Има ли апетит за налагане на по-сериозни санкции? Току що говорихме с Аластир Нютон и той каза, че се обсъждат определени санкции в краткосрочен план.

Райън Чилкот: Да, това, което външните министри направиха вчера, беше да оставят решението на своите шефове – държавните глави на 28-те страни членки на ЕС.

Те отложиха вземането на това решение до 12 февруари, когато европейските лидери ще се съберат тук в Брюксел.

Още по темата

Това, за което все пак се съгласиха миналата вечер, беше да разширят черния списък, както и някои санкции, които бяха наложени миналата година.

По специално става въпрос за тези санкции, които бяха наложени точно след анексирането на Крим.

Системата работи така - тези санкции са на пакети и всеки пакет трябва да бъде удължаван на всеки 6 месеца. Така че те направиха това.

Вижте, ако степенуваме санкциите и 10 е най-тежкия възможен режим, по тази скала режимът, наложен на Иран е 8 или 9.

Преди последното решение санкциите срещу Русия бяха от 4-та степен, а сега с разширяването на този черен списък, могат да бъдат определени като 4,25.

Ние обаче незнаем имената на хората и компаниите, които ще бъдат прибавени към черния списък.

Разбира се, ако на 12 февруари държавните глави наистина поискат, те могат да засилят санкциите дори до 6-та степен.

Не изглежда обаче за това да има огромен апетит точно сега. Всичко обаче се променя, когато говорим за санкциите и кой знае какво може да се случи през следващите 2 седмици в източна Украйна.

Най-вълнуващата история вчера Манъс бяха гърците и въпросът дали няма да дерайлират целия този процес на оказване на натиск чрез санкции.

Всички погледи бяха насочени към Никос Коциас – той е новият външен министър на Гърция.

Хората се опасяваха, че той може просто да провали целия процес. Всъщност обаче някои външни министри ми казаха, че той е бил доста конструктивен. Манъс?

Ти току що спомена Коциас. Това тяхната разменна монета ли е? Когато говорим за облекчаване на дълговата тежест, това, че могат да се обърнат към Русия. Това са много интересни политически и геополитически нюанси. Ще се обърнем към Русия, при все че останалата част от Европа прави точно обратното?

Райън Чилкот: Да, мисля че въпросът, Манъс, беше дали той ще се окаже един про руски настроен министър, който ще провали режима на санкциите и дори нещо повече.

Отговорът все още не е напълно ясен. Той обаче очевидно искаше да звучи доста прагматично, когато ставаше въпрос за Русия. 

Аз го попитах, защо се противопоставя на налагането на нови санкции. Чуйте:

Никос Коциас, външен министър на Гърция: Не искаме да се окаже, че руснаците се обръщат на изток и купуват евтино от Китай. Не искаме да има разрив между Европейския съюз и Русия. Ето защо даваме този последен шанс за разговори, за политически диалог между Европейския съюз и Русия и това е причината, поради която приемаме, че вече наложените санкции могат да останат в сила до септември 2015. След това ще трябва да ги разгледаме пак. Ние не сме срещу всички санкции. Ние просто сме против това да се налагат нови санкции днес.

Райън Чилкот: Това беше малко изненадващо. Всички предполагаха, че той ще дойде на срещата и веднага ще заеме проруска позиция. 

Но всъщност той сякаш направи всичко възможно след срещата на пресконференцията, за да се дистанцира от идеята, че той е руски енвой в Европа.

Той беше последният който даде пресконференция в Съвета на Европа вчера. Той каза, че е бил в Русия само два пъти и че сега ще пътува за Украйна.

Той също така се оказа на една снимка, която беше разпространена, с руски националист, замесен в събитията в Украйна.

Той каза, че е попаднал на снимката случайно и че няма връзка с този човек. Не мисля обаче, че чухме абсолютно всичко от Никос Коциас.

Може би по отношение на Русия нещата за сега са това. Той обаче подчерта, че ключовият момент тук е, че просто защото Гърция има всички тези финансови проблеми, той няма намерение да позволи на ЕС да прави каквото си иска, когато става въпрос за външна политика.

Така че, може би, както ти казваш, Русия ще е нещо като разменна монета, може би всичко по един или друг начин е разменна монета, но както той каза, той просто защитава позицията на неговата малка страна, която има глас в Европейския съюз и неможе да бъде пренебрегвана.