Борисов: Наложените санкции от Русия дадоха отражение в сектор животновъдство

Направихме доста, за да ги компенсираме със средства, отбеляза министър-председателят

03.06.2015 | 12:51 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: Наложените санкции от Русия дадоха отражение в сектор животновъдство

Санкциите, които се наложиха от Русия дадоха отражение в сектор "животновъдство". Това съобщи по време на блиц контрол министър-председателят Бойко Борисов, предаде агенция "Фокус".

"Направихме доста, за да ги компенсираме със средства. Паралелно с това, влизането на разни сирена, палмови масла, сухи млека, създаде конкуренция и то на не голяма част. Затова се наложиха някои кадрови промени в агенциите, където се извършва контролът. Когато се правят обществени поръчки, съм дал указания да се пише "По български държавен стандарт"." - обясни Борисов.

Във всяка една област можем да дотираме цели сектори, отбеляза Борисов.

"За тютюнопроизводителите дадохме 105-107 млн. лева, защото знаем, че те не могат друго да правят. Никакви бездействия няма по тази тема - срещам се почти ежеседмично с животновъдите. Виждате Румъния как от 24% слезе на 20%, каквото е ДДС-то в България. Едва сега дойдоха на нашите нива и то само в ДДС." - посочи Бойко Борисов.

Ферихан Ахмедова от ДПС посочи, че правителството ще се превърне в килъри на българското животновъдство. 

Борисов заяви от своя страна, че думата, която е употреби Ахмедова не й отива, тъй като дори не е българска.

"Когато снеговалежите в Кърджали избиха животните, не само отидох, но и изплатихме милиони. Моля ви, така както се отнасям с уважение и има обективни обстоятелства, които трудно се преодоляват, много е лесно да се каже дайте още пари. Това е бюджетът, с това разполага държавата. Мога да се върна в предишната година и половина и няма да ви бъде приятно." - каза още Бойко Борисов.