Грудев: Необходими са допълнителни инвестиции за покачване конкурентоспособността на животновъдите

Васил Грудев, зам.-министър на земеделието и храните

27.05.2015 | 11:40 Редактор: Дориана Ранкова
Грудев: Необходими са допълнителни инвестиции за покачване конкурентоспособността на животновъдите

Зам.-министър Грудев коментира държавните мерки, които се предприемат за подпомагане на животновъдите и млекопроизводителите след отпадане на млечните квоти в началото на април тази година. МЗХ стартира с предлагане за обществено обсъждане на изменения на Закона за собственост и ползване на земеделските земи. Според министър Грудев това е допълнителна помощ към вече приетите тази година промени в Закона с приоритет да се отдават мери, пасища и ливади  на животновъди от общините. Предизвикателството идва от вече подписаните договори, които трябва да се развалят, за да бъдат имплементирани промените, трябва да отговарят на минимална гъстота на животински единици на хектар. 

 

Втора мярка са отпуснатите средства по de minimis за животновъдите, които вчера ДФЗ окончателно определи като сума - 26 млн. лева. Грудев коментира, че това е национална помощ необходима за да се компенсира голямата загуба, тъй като изкупната цена на млякото се срина с близо 20%.

 

И още от коментарите на Васил Грудев за конкурентоспособността на българските животновъди, както и за опростяването на на ОСП разгледано на последния Съвет на министрите по земеделие и вижданията на ЕК, може да видите в следващия видео материал:

Investbook с водещ Дориана Ранкова